Nieuws

Bijna zestig procent baanwisselaars korter dan twee jaar in dienst

In 2022 veranderden gemiddeld per kwartaal 363 duizend werknemers van baan. Dat is 4,7 procent van alle werknemers. Deze werknemers hadden een andere werkgever dan drie maanden eerder.

Dat blijkt uit een nadere analyse van nieuwe CBS-cijfers over het wisselen van werkgever. Werknemers die vertrekken naar een andere werkgever zijn vaak nog relatief kort in dienst.

Van de 363 duizend werknemers die per kwartaal van werkgever veranderden, werkten er 213 duizend (59 procent) korter dan twee jaar bij hun vorige werkgever. Ruim 60 duizend baanwisselaars (17 procent) werkten vijf jaar of langer bij de vorige werkgever.

Per kwartaal in 2022 veranderde 8,5 procent van alle werknemers die minder dan twee jaar in dienst waren, van werkgever. Van de werknemers die twee jaar of langer in dienst waren, had 2,8 procent een andere werkgever dan drie maanden eerder.

Sectoren

In de sector 'bedrijfseconomisch en administratief' lag het percentage baanwisselaars nog iets hoger dan gemiddeld: 8,6 procent werkte korter dan twee jaar bij een werkgever; 2,9 procent werkte daar twee jaar of langer.

Relatief veel baanwisselaars met weinig dienstjaren werkten in sectoren als logistiek (chauffeurs, laders, lossers en vakkenvullers), in een commercieel of een dienstverlenend beroep, als kassa- of callcentermedewerker, of als keukenhulp, kok of ober. Bij werknemers die van werkgever veranderen, gaat het relatief vaak om scholieren en studenten met een betaalde (bij)baan. Van alle baanwisselaars volgde 38 procent (137 duizend) onderwijs.

Honkvast

Van de werknemers met een langer dienstverband veranderden degenen met een commercieel beroep het meest. Werknemers met minstens twee dienstjaren in een openbaar bestuur, veiligheid of juridisch beroep, zoals overheidsambtenaren en militairen, waren daarentegen relatief honkvast.

De meeste werknemers die van werkgever wisselen, deden dit vanuit een flexibele arbeidsrelatie. Van de baanwisselaars in het vierde kwartaal had 64 procent een flexibele arbeidsrelatie en 36 procent stapte over vanuit een vaste baan.

Vergeleken met 2021 waren er in 2022 iets meer werknemers die vanuit een vaste arbeidsrelatie van baan veranderden.

Bron: CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.