Nieuws

Fiscaal surfen - Week 8

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Belastingrente

Belastingrente voor burgers en bedrijven voorlopig niet verhoogd
Het huidige percentage belastingrente voor de vennootschapsbelasting en de bronbelasting wordt niet per 1 maart 2023 verhoogd naar 10,5%, maar blijft 8%. Het kabinet wil op dit moment geen verhoging doorvoeren, omdat het later dit voorjaar de percentages van de belastingrente opnieuw gaat bekijken.
(Bron: Rijksoverheid)

Btw

Uitbreiding forfait voor zonnepaneelhouders
Zonnepaneelhouders moeten btw betalen, omdat zij tegen een vergoeding stroom terugleveren aan hun energiemaatschappij. Particuliere zonnepaneelhouders kunnen deze verschuldigde btw aangeven door een vooraf vastgesteld bedrag: het forfait. Dit forfait wordt bepaald door het opwekvermogen van de zonnepanelen. De toepassing van het forfait wordt per direct uitgebreid.
(Bron: Belastingdienst)

Fiscale regelingen

Internetconsultatie over fiscale regelingen gestart
Het kabinet is een internetconsultatie gestart over de aanpak van fiscale regelingen. Reageren kan tot en met 9 april.

Belastingdienst

Ict Belastingdienst verbetert, goede planning en stabiliteit nodig
De ict van de Belastingdienst staat er beter voor dan enkele jaren geleden. Maar goede planning en stabiliteit zijn nodig om de ict verder te kunnen verbeteren.

Renseigneringsverplichting

Renseigneringsverplichting geldt voor alle werkgevers
De renseigneringsverplichting betreft generieke regelgeving voor álle werkgevers. Staatssecretaris Van Rij wil zorgaanbieders niet uitzonderen van deze verplichting. Wat betreft de handhaving kan de Belastingdienst maatwerk bieden. Dit schrijft Van Rij als antwoord op Kamervragen over de renseigneringsverplichting (opgaaf betalingen aan derden).
(Bron: Taxence)

Belastingverdragen

Nederland wil met 14 landen onderhandelen over belastingverdragen in 2023
In 2023 onderhandelt Nederland wederom met een groot aantal landen over (nieuwe) belastingverdragen. Er worden dit jaar onderhandelingen met 14 landen gestart of voortgezet. Daarnaast wil Nederland dit jaar nog een belastingverdrag ondertekenen met België, Andorra, Bangladesh, Kirgizië en Thailand. Nederland heeft met circa 90 landen een belastingverdrag.
(Bron: Rijksoverheid)

AOW

Geen lagere AOW meer door achterstallige premies
Wie te weinig AOW-premie betaalt, wordt later niet meer levenslang gekort op de AOW-uitkering. Dat staat in het wetsvoorstel 'Afschaffen Schuldig Nalatig' dat minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen vandaag aan de Tweede Kamer aanbiedt.
(Bron: Rijksoverheid)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.