Nieuws

ICT Accountancy softwaregids 2023 gepubliceerd

GBNED heeft de ICT Accountancy softwaregids 2023 gepubliceerd. De gids geeft jaarlijks een zo compleet en actueel mogelijk inzicht in beschikbare standaard software voor de accountancysector, nu ook met aandacht voor productontwikkeling en innovatie.

Zo is er in de gids aandacht voor standaarden als UBL, RGS en PSD2 en ontwikkelingen als robotic accounting, elektronisch factureren, open banking, api en RPA. Ook geven verscheidene softwareleveranciers antwoord op de vraag naar recente productontwikkeling het afgelopen jaar en geplande ontwikkeling het nieuwe jaar.

Het aanbod van standaard software voor de accountancysector is afgelopen jaar nauwelijks gewijzigd en het aanbod van software in de cloud neemt verder toe, aldus het onderzoeksbureau. "Ogenschijnlijk weinig bijzonderheden dus, maar schijn bedriegt. 2022 was het jaar waarop Wolters Kluwer haar klanten liet weten met haar fiscale aangiftesoftware Avanzer Aangifte te stoppen. Afgelopen december deed Visma | DizzyData (bekend van Scan en herken) een duit in het zakje door aan te geven binnenkort te stoppen."

GBNED verwacht dat ook in 2023 bepaalde software gaat stoppen, in elk geval wat betreft verdere ontwikkeling van functionaliteit. "Zo kun je uit de ICT Accountancy softwaregids zelf afleiden welke leveranciers voor eenzelfde categorie verschillende softwaresystemen aanbieden voor de accountancy. Waarbij je de vraag kunt stellen hoe lang die verschillende software naast elkaar blijft draaien. Dit nog los van andere redenen waarom standaard software uit de markt genomen kan worden, zoals het niet meer bij kunnen benen van actuele ontwikkelingen of het goed op orde houden van beveiliging en/of performance. Dat laatste lijkt soms onderschat, zeker voor online software gerelateerd aan bepaalde periodes, zoals de maand januari."

Het uit de markt halen van bepaalde software kan volgens het onderzoeksbureau grote impact hebben voor kantoren, zeker als de exittermijn erg kort is.

De ICT Accountancy softwaregids 2023 is gratis beschikbaar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.