Nieuws

Mkb blijft investeren ondanks onzekere economie

Mkb-bedrijven willen nog altijd investeren, ook al zijn de economische verwachtingen niet rooskleurig. Het financieringsplatform NLInvesteert meldt dat bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

Ook mkb-ondernemers zijn vorig jaar getroffen door verschillende tegenslagen, zoals de oorlog in Oekraïne en daardoor de wereldwijde prijsstijgingen van grondstoffen en energie. Volgens directeur van NLInvesteert Dirkjan Takke blijven ondernemers echter ruimte voor groei zien, ondanks deze economische tegenwind.

"We komen nog veel ondernemers tegen met een geloofwaardige ambitie en het lef om door te zetten. De financiering via traditionele kanalen, de banken, gaat echter moeizaam. De behoefte aan non-bancaire financiering zien we de laatste jaren daardoor eigenlijk alleen maar groeien", aldus Takke.

200 miljoen

NLInvesteert bemiddelde naar eigen zeggen vorig jaar voor ruim 200 miljoen euro. De financiering ging naar in totaal 120 projecten en bedrijven. 140 miljoen euro was afkomstig van NLInvesteert zelf, het overige geld werd ingelegd door banken en andere kredietverstrekkers.

Het nettorendement wat investeerders over hun geld kregen bedroeg vorig jaar gemiddeld 8,2 procent, 0,2 procentpunt lager dan een jaar eerder. Dat verschil komt volgens Takke doordat ondernemers die financiering kregen, iets minder rente zijn gaan betalen.

NLInvesteert, naar eigen zeggen marktleider als investeringsplatform voor mkb-bedrijven, heeft sinds de oprichting in 2015 al voor 665 miljoen euro geïnvesteerd.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.