Nieuws

Vakbond FNV waarschuwt voor stakingsstorm

Vakbond FNV waarschuwt dat er een "stakingsstorm" op komst is. Verspreid over het land leggen komende week onder meer vuilnisophalers, groenvoorzieners en winkelmedewerkers van de Bijenkorf het werk neer. En dan is er ook nog een grote staking in het streekvervoer.

"We zijn een jaar nog nooit begonnen met zo veel stakingen en acties", zegt FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha. Komende week zouden er acties zijn op meer dan honderd locaties. "Dat zegt iets over de nood en de vastbeslotenheid van onze leden. Helaas is de reactie van werkgevers ondermaats." De hoge inflatie van de laatste tijd maakt flinke loonsverhogingen volgens hem broodnodig.

De buschauffeurs in het streekvervoer staken vanaf maandag vijf dagen. Machinisten en conducteurs van de regionale treinen van bijvoorbeeld Arriva en Keolis staken mee. De stakingen kunnen daardoor impact hebben op regionale bus- en treinverbindingen in het hele land.

Uber-optocht

Ook zullen vuilnisophalers in Geldermalsen, Tiel en Culemborg tijdelijk het werk neerleggen. Voor dinsdag heeft FNV daarnaast een actie gepland van Uberchauffeurs, die in optocht zullen rijden naar het Amsterdamse kantoor van het bedrijf achter de bekende taxi-app.

Later in de week zijn onder meer medewerkers van de sociale werkbedrijven aan de beurt, stelt de bond. Zij voeren actie in Arnhem. Verder wordt er in Drechtsteden en Emmen volgens FNV donderdag geen vuilnis opgehaald vanwege de staking van gemeentemedewerkers.

Holle roep om hoger loon

Na deze week komen er nog meer acties aan. Voor 15 februari heeft de bond bijvoorbeeld nog een grote landelijke staking van vuilnisophalers en boa’s en andere gemeenteambtenaren gepland.

Boufangacha wendt zich ook tot de politiek. Hij roept nogmaals op tot een verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur. "Hun roep om hogere lonen klinkt hol, als zij zelf in semipublieke sectoren zoals ziekenhuizen en streekvervoer niet voldoende geld beschikbaar stellen."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.