Nieuws

Fiscaal surfen - Week 11

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Corona

Gele kaart voor ondernemers
Ruim 250.000 ondernemingen hebben uit de coronaperiode nog een schuld openstaan bij de Belastingdienst. Daarvan hebben ruim honderdduizend ondernemingen een ongeoorloofde achterstand als het gaat om het terugbetalen van die coronaschulden. Hoe kun je als accountant deze ondernemingen ondersteunen? En wat zijn de aandachtspunten, voor de accountant en de ondernemer?

Coronabelastingschulden: wat zijn uw mogelijkheden?
Tijdens de coronacrisis konden bedrijven ervoor kiezen om de betaling van hun belastingschulden tijdelijk uit te stellen. Ruim 266.000 ondernemers moesten vanaf 1 oktober 2022 met de aflossing van deze schulden starten. Inmiddels blijkt dat meer dan 103.000 ondernemers achterlopen met die aflossingen.
(Bron: SRA)

Aangifte

Belastingdienst kan automatische rekentool fiscale partners niet meer herstellen voor aangifte inkomstenbelasting 2022
De automatische rekentool voor een optimale verdeling tussen fiscale partners is deze aangiftecampagne niet meer beschikbaar. Staatssecretaris Van Rij geeft antwoord op vragen over het bericht 'Financieel gepuzzel toch weer terug bij Belastingdienst door verstoringen'.
(Bron: Taxence)

Loonbelasting en sociale verzekering

'Besluit inkomstenverhouding' treedt niet op 1 januari 2025 in werking
Het 'Besluit inkomstenverhouding' legt vast wat een inkomstenverhouding (IKV) is en wanneer deze begint en eindigt. Het besluit zou op 1 januari 2025 in werking treden. Maar in een brief aan de Tweede Kamer heeft de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten dat dit opnieuw wordt uitgesteld.
(Bron: Belastingdienst)

Vbi, fbi en fgr

Consultatie over wijziging vbi- en fbi-regimes en fgr
De beoogde wijzigingen voor fiscale beleggingsinstellingen, fondsen voor gemene rekening (fgr) en vrijgestelde beleggingsinstellingen (vbi) zijn in consultatie gebracht.
(Bron: PwC)

Veehouders

Vragen en antwoorden fiscale aspecten opkoopregeling voor veehouders
Hebt u een veehouderijbedrijf dicht bij een Natura 2000-gebied? Dan kon u vrijwillig deelnemen aan de regeling 'Maatwerk Gerichte Aankoop en beëindiging veehouderijbedrijven (MGA-1)'. Hebt u dat gedaan, en wilt u meer weten over de gevolgen voor uw belastingzaken? Antwoorden op veelgestelde vragen vindt u in de notitie 'Vragen en antwoorden fiscale aspecten inzake RPAV-1 c.q. MGA-1'.

Horizontaal toezicht

Horizontaal toezicht bereikt mijlpaal van 200.000 aansluitingen
Het aantal belastingadviseurs en ondernemers dat kiest voor Horizontaal Toezicht heeft een mijlpaal van 200.000 aansluitingen bereikt. Dat meldt de Belastingdienst.
(Bron: TaxLive)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.