Nieuws

STAP-budget weer aan te vragen

Vanaf 17 maart is het weer mogelijk om een STAP-budget aan te vragen. Eerder was het online loket door drukte en technische problemen onbereikbaar, waardoor de toegang door het UWV werd opgeschort.

Het STAP-loket is vanaf 10.00 uur op 17 maart weer open. Het UWV verwacht eventuele "extreme drukte" nu wel aan te kunnen. Eind februari liep de opening van het STAP-loket uit op een fiasco.

Volgens uitvoeringsinstantie UWV stonden toen voor de opening van het loket al zo’n 300.000 mensen in de wachtrij om het scholingsbudget van duizend euro aan te vragen. Ook was er een storing door een technische update. Het werd al snel duidelijk dat een oplossing op korte termijn niet haalbaar was, reden waarom de opening van het loket werd verschoven naar medio maart.

De subsidieregeling STimulering Arbeidsmarkt Positie (STAP) is te gebruiken voor een training, cursus of opleiding. Werkenden of werkzoekenden van achttien jaar en ouder kunnen een STAP-budget van maximaal duizend euro per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling.

Misbruik

Inmiddels gelden aangescherpte eisen voor aanbieders, om misbruik tegen te gaan. Opleiders mogen jaarlijks niet meer dan driehonderd deelnemers per opleiding toelaten. Ook worden opleiders die "snoepreisjes of cadeaus" aanbieden aangepakt, aldus het UWV.

Onder meer vanuit de Tweede Kamer kwamen eerder vragen over misbruik van de regeling. Sinds de start van de subsidie zijn al enkele duizenden opleidingen uit het register geschrapt.

De regeling is aan te vragen via de website van uitvoeringsorganisatie UWV.

Update: budget meteen op

Alle scholingsbudgetten zijn binnen drie uur na de opening van het loket al vergeven. In totaal logden belangstellenden op 17 maart 250.000 keer in om het STAP-budget aan te vragen. Even na 12.30 uur verscheen bij mensen in de wachtrij de boodschap dat er geen STAP-budget meer beschikbaar is.

Iets meer dan 40.000 mensen konden hun aanvraag indienen. Degenen die misgrepen kunnen op 1 mei een nieuwe poging wagen. Dit hele jaar is 170 miljoen euro beschikbaar voor STAP-budgetten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.