Nieuws

Vertrouwen ondernemers industrie neemt verder toe

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in maart verder toegenomen.

Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers positiever waren over de verwachte productie in de komende drie maanden. Ook waren ze minder negatief over hun voorraden gereed product.

De index die het vertrouwen meet ging van 3,7 in februari naar 4,0 in maart, aldus het CBS. Het producentenvertrouwen ligt daarmee boven het langjarige gemiddelde van 1,2. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (min 28,7) genoteerd.

In meer dan de helft van alle bedrijfstakken daalde het producentenvertrouwen in maart. Maar in de grotere bedrijfsklassen zoals de voedings- en genotmiddelenindustrie en de elektrotechnische en machine-industrie verbeterde het vertrouwen. Net als in de voorgaande maanden waren de ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie het meest positief.

Het statistiekbureau merkt verder op dat in Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, het vertrouwen van producenten deze maand ook verder verbeterde. Dat komt vooral doordat ze minder negatief waren over de toekomstige bedrijvigheid en positiever over hun huidige bedrijfssituatie.

Stijging afzetprijzen

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in februari 8,1 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging is daarmee voor de achtste maand op rij afgevlakt. In januari waren de prijzen nog ruim 11 procent hoger dan een jaar eerder en in december lagen de prijzen dik 14 procent hoger.

De prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport. De oorlog in Oekraïne zorgt volgens het statistiekbureau voor extra druk op de prijzen. En die prijsdruk komt bovenop de prijsstijgingen die eerder ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

In alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in februari hoger dan een jaar eerder. Dat komt omdat de afzetprijzen van de industrie nauw samenhangen met de olieprijzen. Zo kostte een vat ruwe Brent-olie in februari zo'n 78 euro. Dat was bijna 6 procent meer dan een jaar eerder. In de aardolie-industrie lag het prijsniveau 4 procent hoger dan een jaar terug en in de chemie stegen de prijzen met 1,1 procent.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.