Nieuws

Economie eurozone licht gegroeid in eerste kwartaal

De economie van de eurozone is in de eerste drie maanden van dit jaar met 0,1 procent gegroeid in vergelijking met de voorgaande periode. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van een eerste schatting. In het vierde kwartaal van 2022 was nog sprake van stagnatie van de economie van het eurogebied.

Voor de gehele Europese Unie meldde Eurostat een plus van 0,3 procent. Dat was nog een krimp van 0,1 procent in de voorgaande periode. Toen ondervond de economie van de EU nog veel tegenwind van de hoge energieprijzen en inflatie. Inmiddels zijn de energieprijzen weer flink gedaald, waardoor huishoudens wat meer lucht hebben.

Wel blijven consumenten voorzichtig met hun bestedingen door de hoge inflatie. Ook zorgen de renteverhogingen van centrale banken voor hogere leenkosten voor consumenten en bedrijven. Volgende week donderdag komt de Europese Centrale Bank (ECB) met een nieuw rentebesluit.

Portugal sterkste groeier

Volgens het statistiekbureau in Luxemburg was op basis van de beschikbare cijfers de sterkste groei binnen de EU te zien in Portugal met 1,6 procent op kwartaalbasis. In Italiƫ en Spanje ging het om 0,5 procent en voor Frankrijk werd een plus van 0,2 procent opgetekend. De Duitse economie, de grootste van Europa, stagneerde. In Ierland kromp de economie juist met 2,7 procent, net als in Oostenrijk (min 0,3 procent).

Voor Nederland werden geen cijfers gemeld door Eurostat. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert volgende maand een eerste raming voor de economische ontwikkeling in het eerste kwartaal.

Op jaarbasis werd door Eurostat een groei met 1,3 procent gemeten voor de eurozone en de EU.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.