Nieuws

'Record aan kredietaanvragen van ondernemers'

NLInvesteert, dat mkb-ondernemers helpt met financiering voor hun bedrijf, heeft afgelopen kwartaal een record aan kredietaanvragen binnengekregen. Volgens het financieringsplatform komt dat doordat veel ondernemingen behoefte hebben aan leningen buiten de bank om.

"Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar kregen we opdrachten met een totaal financieringsvolume van meer dan tweehonderd miljoen euro. Dat is een veelvoud van het aanvraagvolume in dezelfde periode vorig jaar", aldus directeur Dirkjan Takke van NLInvesteert.

Het gaat volgens hem om een duidelijk signaal dat veel bedrijven niet meer alleen bij hun bank terecht kunnen en daarom zoeken naar alternatieve en aanvullende manieren voor financiering. Banken zouden bijvoorbeeld strengere eisen stellen. Door de gestegen rente is lenen bovendien duurder geworden. Andere partijen zouden daarom "het gat" opvullen.

Het platform wijst ook op steeds nijpender financieringsproblemen voor mkb-bedrijven. Vooral kleinere ondernemingen worstelen met de terugbetaling van hun coronaschulden.

Alternatieve financiering

NLInvesteert, opgericht in 2015, helpt mkb-bedrijven die in eerste instantie geen of maar deels krediet van een bank kunnen krijgen. Dat gebeurt onder meer met particuliere beleggers, die het risicovolle deel van een lening voor hun rekening nemen. Een bank of andere kredietverstrekker verstrekt vervolgens de rest van de lening. In de eerste drie maanden van dit jaar werd daarmee ruim 57 miljoen euro aan financiering voor het mkb gerealiseerd.

De Stichting MKB Financiering stelde onlangs eveneens dat ondernemers vaker op zoek gaan naar financiering die niet van banken komt.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.