Nieuws

Bedrijven zijn meer geld kwijt aan najagen wanbetalers

Nederlandse bedrijven zijn steeds meer geld kwijt aan het najagen van wanbetalers. Volgens onderzoek in opdracht van kredietdienstverlener Intrum zijn de kosten hiervan nu een kleine twintig miljard euro per jaar.

Er gaat hier steeds meer geld aan op, omdat meer mensen door onder meer de hoge inflatie hun rekeningen niet kunnen betalen. Waar de gemiddelde tijd om een betaling te doen vorig jaar nog 48 dagen was, is dat nu liefst 73 dagen.

Vooral bij energiebedrijven liepen de betalingsachterstanden op. Na de Russische invasie van Oekraïne liepen de kosten voor gas en elektriciteit snel op, maar inmiddels zijn die alweer fors gedaald.

Kostenreductie prioriteit

Uit het onderzoek blijkt verder dat kostenreductie (33 procent) veruit de belangrijkste factor is voor bedrijven om de economische onzekerheid het hoofd te bieden. Daarnaast zijn ondernemingen voorzichtiger met het aangaan van kredieten (21 procent), willen ze hun salesactiviteiten verhogen (20 procent) en ervoor zorgen dat betalingen van klanten sneller worden voldaan (20 procent).

Volgens Intrum, dat ook als incassobureau optreedt, lopen de betalingsproblemen die bedrijven zelf hebben ook op, doordat zij het geld van klanten pas later ontvangen. 42 procent van de ondernemingen heeft daardoor investeringen moeten uitstellen.

Bijna driekwart is al bezig om de situatie zo te verbeteren dat ze hun eigen rekeningen hoe dan ook kunnen betalen. Ruim 10.000 bedrijven in 29 Europese landen deden mee aan het onderzoek.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.