Nieuws

Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt af

De economische bedrijvigheid in de eurozone is in mei opnieuw gegroeid, maar wel minder hard dan een maand eerder. De groei is vooral te danken aan de dienstensector, met daarin bijvoorbeeld toerisme, horeca en detailhandel.

Daarmee werd de krimp in de industriesector gecompenseerd, maakte marktonderzoeker S&P Global bekend op basis van zijn index van de activiteit in de industrie en dienstensector. De index, die de algehele bedrijvigheid in het eurogebied meet, daalde naar een stand van 53,3, van 54,1 een maand eerder. Een niveau van 50 of meer duidt op groei. Het cijfer lag iets onder de verwachting van economen.

De groei van de dienstensector viel wat lager uit dan voorzien. Ook viel de krimp van de industrie groter uit dan verwacht, door een verdere daling van de vraag naar goederen. De mate van activiteit in de industrie nam daarbij af tot het laagste niveau in drie jaar. Economen verwachten dat de economie van de eurozone in het tweede kwartaal wel zal groeien, dankzij de opleving in de dienstensector. In het eerste kwartaal groeide de economie van de eurolanden met 0,1 procent op kwartaalbasis.

Duitsland en Frankrijk

In Duitsland, de grootste economie van het eurogebied en de belangrijkste handelspartner van Nederland, nam de bedrijvigheid sterker dan verwacht toe en was in mei voor de vierde maand op rij sprake van groei. Dat was volledig te danken aan de groei in de dienstensector, die uitkwam op het hoogste niveau in 21 maanden. De Duitse industrie liet wel weer een krimp zien, waarbij de activiteit afnam tot het laagste niveau in drie jaar.

In Frankrijk nam het groeitempo van de economische bedrijvigheid af tot het laagste niveau in vier maanden. Dat kwam doordat de groei in de dienstensector lager uitviel dan een maand eerder. De krimp van de industrie viel daarbij wat lager uit dan in april.

Bron: ANP

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.