Nieuws

Ondernemersvertrouwen stijgt licht

Het Nederlandse ondernemersvertrouwen stijgt in het tweede kwartaal van dit jaar licht, nadat ook al in het eerste kwartaal de stemming positief was. Volgens de 'Conjunctuurenquête Nederland' staat de stemmingsindicator nu op een stand van 7,5. Daarmee gaat de index verder omhoog. In het vierde kwartaal van vorig jaar was de stemming nog licht negatief.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), samen met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en de werkgeversverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW.

De onderzoekers stellen dat in de meeste bedrijfstakken het vertrouwen positief is. In de horeca nam het vertrouwen het sterkst toe, dankzij optimisme over de gerealiseerde en verwachte omzet. In de bouwnijverheid is het vertrouwen juist weer het hoogst. Ondernemers in die bedrijfstak zijn veel positiever gestemd over de ontwikkeling van de productie dan in het voorgaande kwartaal.

Daar staat tegenover dat in de autohandel en -reparatie het ondernemersvertrouwen het sterkst is gedaald. Ook in de bedrijfstak vervoer en opslag is de stemming sterk gedaald en zelfs omgeslagen naar negatief.

Kwetsbaar

MKB-Nederland en VNO-NCW zeggen dat de cijfers aansluiten bij de krimp van de Nederlandse economie die het CBS dinsdag meldde. "We zien weliswaar een lichte stijging van het ondernemersvertrouwen, maar onderliggend blijft de situatie kwetsbaar", geven ze aan in een reactie.

Volgens de ondernemersorganisaties is sprake van een optelsom van problemen. "Vooral het tekort aan arbeidskrachten en productiemiddelen blijven de ondernemers parten spelen en vallen op in de nieuwe cijfers. Inmiddels begint ook 'onvoldoende vraag' voor steeds meer ondernemers een probleem te worden. Zorgelijk is ook dat er nu al vijf kwartalen op rij meer ondernemers zijn die een daling van de winstgevendheid rapporteren dan een stijging van de winstgevendheid."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.