Weinig vertrouwen in politiek, veel in gezondheidszorg
Slechts 21 procent van de 15-plussers had in het laatste kwartaal van 2022 nog vertrouwen in politici en maar 25 procent in de Tweede Kamer. Het meeste vertrouwen, 78 procent, hebben mensen in de gezondheidszorg.
Ruim 48 procent van de 15-plussers heeft vertrouwen in banken. Bijna 36 procent zegt vertrouwen te hebben in grote bedrijven. Dat blijkt uit het onderzoek Sociale samenhang en welzijn van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat sinds 2012 wordt uitgevoerd.
Na een toename in 2020 en 2021 is het vertrouwen in veel instituties in 2022 weer gedaald tot een niveau van vóór de coronapandemie. Het vertrouwen in verschillende instituties daalde zelfs verder dan voor corona. Dat geldt voor politieke instituties, maar ook voor grote bedrijven en ambtenaren.
Vertrouwen in medemens
Het vertrouwen in andere mensen nam het afgelopen decennium langzaam toe; van 58 procent in 2012, naar 66 procent in 2022. Ook zegt een meerderheid gezaghebbende instituties te vertrouwen. Zo heeft 77 procent van de vijftienplussers vertrouwen in de politie en in rechters en 64 procent in het leger. Het vertrouwen in deze instituties is de afgelopen tien jaar iets toegenomen.
Ongeveer de helft heeft vertrouwen in de Europese Unie en in de gemeenteraad. In kerken heeft 30 procent van de mensen vertrouwen. De pers krijgt het vertrouwen van bijna 40 procent.
Meer vertrouwen onder hoger opgeleiden
In 2022 had 40 procent van de mensen met alleen basisonderwijs vertrouwen in de medemens. Dat vertrouwen is tenminste twee keer zo hoog bij de groep met een hbo- (80 procent) of universitaire opleiding (89 procent).
Zij hebben gemiddeld ook meer vertrouwen in (politieke) instituties. Bij het vertrouwen in private instituties - zoals banken en grote bedrijven - zijn er geen verschillen tussen de diverse onderwijsniveaus, aldus het CBS.
Bron: CBS
Gerelateerd

EY: Nederlandse zorgsector in zeer zwaar weer
Het gemiddelde rendement van zorgaanbieders is in 2022 bijna gehalveerd. Het aantal aanbieders in de rode cijfers is meer dan verdubbeld. Bankafspraken die niet...

BDO: Ouderenzorg is zinkend schip
Volgens accountantskantoor BDO dreigt een financieel onhoudbare situatie voor de ouderenzorg. De kosten stijgen en de inkomsten staan onder druk. Kwaliteitsverlies...

Parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid start openbare verhoren
De parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening start op woensdag 6 september met een reeks verhoren. De enquêtecommissie heeft 43 openbare verhoren...

Minister Kaag wil begrotingsregels aanhouden, ondanks waarschuwing planbureau
Extra maatregelen die het demissionaire kabinet volgend jaar neemt om armoede te bestrijden, zullen waarschijnlijk niet worden betaald door de staatsschuld verder...

Penningmeester ziekenhuisstichting verdacht van verduistering
Een stichting die het Bravis Ziekenhuis in Noord-Brabant ondersteunt, is mogelijk tienduizenden euro's kwijt door toedoen van haar eigen penningmeester.