Nieuws

Fiscaal surfen - Week 21-24

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Boekenonderzoek

Boekenonderzoek fiscus leverde vorig jaar ruim 800 miljoen euro extra op
De Belastingdienst heeft dankzij bijna negenduizend boekenonderzoeken bij bedrijven en instellingen in 2022 bijna 840 miljoen euro extra aan belastinggeld binnengekregen.

Corona

Fiscus begint eind augustus pas met invorderen coronaschulden ondernemers
De tienduizenden ondernemers die nog helemaal niets hebben afbetaald van hun coronaschulden bij de Belastingdienst, hebben nog tot uiterlijk 29 augustus de tijd om te betalen, of zich te melden.

Schenkbelasting

Online aangifte schenkbelasting 2023 beschikbaar
Hebt u een schenking gekregen in 2023? En moet u aangifte doen? Dan kunt u vanaf nu gebruikmaken van de online aangifte in Mijn Belastingdienst.
(Bron: Belastingdienst)

MIA\Vamil

Belastingvoordeel duurzame investeringen bijna verdubbeld in 2022
Bedrijven hebben in 2022 meer geïnvesteerd in innovatieve milieuvriendelijke technieken die in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Dat blijkt uit het jaarverslag MIA\Vamil, dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) publiceert.

Belastingrente

Belastingrente gaat op 1 juli 2023 omhoog van 4% naar 6%
Het belastingrentepercentage voor alle belastingen behalve vennootschaps- en bronbelasting stijgt per 1 juli 2023 van 4 naar 6 procent.
(Bron: BDO)

Belastingontwijking

Nederland loopt voorop met implementatie wetsvoorstel voor minimumbelasting
Multinationals en binnenlandse bedrijven met een omzet van 750 miljoen euro of meer moeten minstens vijftien procent belasting over hun winst betalen. Dat staat in het wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024, dat voortvloeit uit een internationaal akkoord, om wereldwijde belastingontwijking tegen te gaan.

Aanpak belastingontwijking door banken nog steeds onvoldoende
Het merendeel van de Nederlandse banken pakt belastingontwijking door zakelijke klanten nog steeds niet voldoende aan. Vijf van de acht banken scoren hier nog steeds slecht op, waaronder de drie grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank.

Dividendbelasting

Nieuw formulier inhoudingsvrijstelling dividendbelasting
De Belastingdienst heeft een nieuw formulier ontwikkeld om inhoudingsvrijstelling van de dividendbelasting aan te vragen voor (gedeeltelijk) vrijgesteld beleggingsdividend.
(Bron: TaxLive)

Rekenregels

Rekenregels per 1 juli 2023
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft nieuwe rekenregels gepubliceerd. In deze rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon per 1 juli 2023 voor uitkeringsbedragen en grondslagen op het minimumniveau.
(Bron: Taxence)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.