Nieuws

Detailhandel zet ruim acht procent meer om in juni

De detailhandel heeft in juni 8,1 procent meer omgezet dan in juni 2022. Het verkoopvolume was 1,4 procent lager. De omzet van de foodsector groeide met 10,8 procent en de omzet van de non-foodsector met 7,1 procent. Online is 5,2 procent meer omgezet dan een jaar eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in juni, aldus het CBS. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 9 procent hoger dan in juni 2022.

De omzet van non-foodwinkels groeide in juni 2023 met 7,1 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 0,3 procent lager dan een jaar eerder. Kleding- en schoenenwinkels, drogisterijen, winkels in recreatie-artikelen, woonwinkels en winkels in consumentenelektronica en in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren) hebben in juni meer omgezet dan in juni 2022.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden in juni 10,8 procent meer omzet dan in juni 2022. Het verkoopvolume lag 1,7 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van supermarkten lag 12,0 procent hoger, de omzet van speciaalzaken 2,5 procent hoger.

Online omzet

De online omzet was in juni 5,2 procent hoger dan in juni 2022. Webwinkels hebben twee procent meer omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), was 9,1 procent hoger.

De online omzet van winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen, kledingwinkels en winkels in overige non-foodartikelen lag in juni 2023 hoger dan in juni 2022. De online omzet in consumentenelektronica was echter lager dan een jaar eerder.

Bron: CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.