Nieuws

Fiscaal surfen - Week 26

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Rekeningrijden

Invoering rekeningrijden leidt mogelijk tot fraude met kilometerstanden
De invoering van rekeningrijden zal veel automobilisten verleiden tot het 'sjoemelen' met de kilometerstand, om zo minder belasting te betalen. Mogelijk gaat het om een miljoen autobezitters, blijkt uit onderzoek van KPMG en adviesbureau ARUP naar de gevolgen van invoering van 'Betalen naar Gebruik'.

Btw

Btw-regels voor kleine ondernemers wijzigen per 2025
Op 1 januari 2025 wordt de kleineondernemersregeling (KOR) aangepast. Ondernemers die hiervan gebruik (willen) maken moeten rekening houden met administratieve verplichtingen.
(Bron: BDO)

Belastingrente

Nieuwe percentages belastingrente bekend
Volgens de kamerbrief van 26 juni 2023 blijft de belastingrente voor de vennootschapsbelasting de rest van dit jaar (2023) 8%.
(Bron: PwC)

OESO kritisch over belastingstelsel en klimaatplannen Nederland
Het Nederlandse belastingstelsel is nodeloos ingewikkeld. Zo werkt het ongelijkheid in de hand, meent de denktank. Verder zijn de klimaatplannen van de Nederlandse overheid onvoldoende en te veel op de korte termijn gericht.

Vastgoedentiteiten

Wijziging samenloopvrijstelling overdrachtsbelasting bij aandelentransacties
Het ministerie van Financiën heeft nieuwe wetgeving aangekondigd ten aanzien van de samenloopvrijstelling overdrachtsbelasting bij de verkrijging van vastgoedentiteiten.
(Bron: PwC)

Formeel belastingrecht

Ook na definitieve aanslag kan inspecteur uitnodigen tot doen van aangifte
De wettelijke regeling staat volgens de Hoge Raad niet in de weg aan uitnodiging tot het doen van aangifte na het opleggen van de aanslag of het verstrijken van de aanslagtermijn. Het niet doen van aangifte levert in dat geval echter geen kwade trouw op.
(Bron: Deloitte)

Rekeningnummer

Wijzigen of doorgeven zakelijk rekeningnummer verandert op 4 juli
Bent u ondernemer en staat u ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? En geeft u uw rekeningnummers op dit moment door of wijzigt u deze via het Persoonlijk Domein voor Ondernemers (PDO)? Dit kan vanaf 4 juli 2023 niet meer. Vanaf die datum kan dat alleen nog maar via Mijn Belastingdienst Zakelijk (MBDZ).
(Bron: Belastingdienst)

Schenkingen

Schenking door bv: geen giftenaftrek, geen box 2-heffing privé
De staatssecretaris wil de behandeling van schenkingen door een bv aan een anbi wijzigen en eenvoudiger maken. Daarbij zou de schenking van een bv niet meer (fictief) worden gezien als een schenking door de privépersoon en wordt de giftenaftrek voor de vennootschap afgeschaft.
(Bron: PwC)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.