Nieuws

Fiscaal surfen - Week 29-31

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Box 3

Volgende fase proefprocedures massaalbezwaarplusprocedure box 3
De afgelopen maanden heeft intensief overleg plaatsgevonden tussen de diverse belangenorganisaties Consumentenbond, Bond voor Belastingbetalers, SRA, NBA, NOB, RB en NOAB. Op basis daarvan worden de procedures voor de massaalbezwaarplusprocedure voor box 3 gevoerd.
(Bron: RB)

Machtigingen

Uw machtigingen voor uw intermediair inzien of intrekken
Maakt u voor uw belastingzaken gebruik van een belastingadviseur of boekhouder (intermediair)? En hebt u uw intermediair gemachtigd om digitale gegevens van u te ontvangen via de Belastingdienst? Vanaf 1 augustus 2023 kunt u uw geregistreerde machtigingen zelf inzien of eventueel intrekken.
(Bron: Belastingdienst)

Corona

Ondernemer met schulden? Sluit vóór 1 oktober een saneringsakkoord! (update)
Bent u ondernemer en lukt het u niet uw belastingschuld en andere schulden te betalen? Dan kunt u misschien een saneringsakkoord sluiten. Dat wil zeggen dat u met al uw schuldeisers afspreekt dat u maar een deel van uw schulden betaalt. Vanwege de coronacrisis gaan wij tijdelijk soepeler om met 1 van onze voorwaarden om mee te werken aan een saneringsakkoord.
(Bron: Belastingdienst)

ANBI's

ANBI-actualiteiten 2023: een breed scala aan wijzigingen
Recente wet- en regelgeving bevat nieuwe of aangepaste regels voor Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI's) en de giftenaftrek.
(Bron: PwC)

Loonkostenvoordeel

Misschien toch recht op LKV bij overgang van een onderneming
In de beschikking 'Wet tegemoetkomingen loondomein' (Wtl) 2022 is ervan uitgegaan dat bij de overgang van een onderneming het recht op een loonkostenvoordeel (LKV) niet overgaat naar de overnemende werkgever. Volgens de advocaat-generaal bij de Hoge Raad gaat dit recht wél over naar de overnemende werkgever. De Hoge Raad gaat hierover nog uitspraak doen.
(Bron: Belastingdienst)

Loonheffingen

Nieuw formulier: 'Bezwaar Loonheffingen'
Om het bezwaarproces rondom loonheffingen te verbeteren en makkelijker te maken, hebben wij een nieuw formulier ontwikkeld: 'Bezwaar Loonheffingen'. Dit bezwaarformulier kunt u online invullen en daarna printen en opsturen.
(Bron: Belastingdienst)

Overdrachtsbelasting

Meer duidelijkheid over voorkomen overdrachtsbelasting bij fusie
De verkrijging van een in Nederland gelegen onroerende zaak is in beginsel belast met overdrachtsbelasting. Heffing van overdrachtsbelasting kan echter achterwege blijven als een vrijstelling van toepassing is. Gerechtshof Amsterdam heeft meer duidelijkheid gegeven de toepassing van de zogenoemde 'fusievrijstelling'.
(Bron: BDO)

Internationaal belastingrecht

Nieuw bilateraal belastingverdrag tussen Nederland en België
Nederland en België hebben een nieuw bilateraal belastingverdrag ondertekend. Het nieuwe verdrag vervangt het huidige en bevat wijzigingen die relevant zijn voor zowel bedrijven als particulieren met activiteiten in België en/of Nederland.
(Bron: Deloitte)

Werkkostenregeling

A-G Conclusie, vooraf aanwijzen voor de werkkostenregeling
Volgens de A-G is het aanwijzen voor de werkkostenregeling vormvrij, maar door de beperking door de impliciete brutering soms toch ook weer ingewikkeld.
(Bron: PwC)

30%-regeling

Mededeling toepassing hardheidsclausule foutieve looptijd werkafspraakhouder
De staatssecretaris van Financiën heeft een Mededeling gepubliceerd over het toepassen van de hardheidsclausule door de Belastingdienst in situaties waarin de werkafspraakhouder abusievelijk een foutieve looptijd heeft vastgesteld of doorgegeven bij de aanvraag van de 30%-regeling.
(Bron: Taxence)

Belastingontwijking

'Belastingontwijking kost wereld 472 miljard, veel via Nederland'
Het is de afgelopen jaren moeilijker geworden om via Nederland belasting te ontwijken, maar desondanks lijkt het alsof het aandeel van Nederland in de wereldwijde belastingontwijking is gegroeid.

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.