Nieuws

Hoogste aantal failliete bedrijven in Europa in acht jaar tijd

Het aantal bedrijven dat in het tweede kwartaal van dit jaar in de Europese Unie failliet ging, was de afgelopen acht jaar niet zo hoog. Gemiddeld stegen de faillissementen in EU-landen met 8,4 procent vergeleken met de drie maanden daarvoor. Nederlands doet het slechter dan gemiddeld.

Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. In april, mei en juni gingen gemiddeld per land 124 bedrijven failliet. Het aantal faillissementen steeg bovendien voor het zesde kwartaal op rij.

Onder meer transportorganisaties en ondernemingen die voedsel leveren gingen vaker bankroet. In Frankrijk is het aantal faillissementen het hoogst. Nederland staat ook boven het gemiddelde, met 150 faillissementen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende eerder dat in juni 19 procent meer Nederlandse bedrijven failliet gingen dan een maand eerder. Ook de maanden daarvoor was er een stijging te zien, maar vorige maand nam het aantal faillissementen af.

Retailers

Kredietverzekeraar Allianz Trade waarschuwde recent na onderzoek in de retailsector voor een faillissementsgolf in Europa. Europese retailers hebben steeds meer moeite om het hoofd boven water te houden door de stijgende kosten. Modeketens, warenhuizen en e-commercespecialisten lopen volgens Allianz het grootste risico.

Minder bedrijven lieten zich volgens Eurostat registreren in april, mei en juni vergeleken met de eerste drie maanden van het jaar. In het tweede kwartaal kwamen er 0,6 procent minder nieuwe bedrijven bij. In januari, februari en maart waren dat er juist meer.

Bron: ANP/Eurostat/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.