Nieuws

Vertrouwen producenten voor het eerst sinds 2020 negatief

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in augustus voor de vijfde maand op rij afgenomen.

Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doordat ondernemers vooral negatiever zijn over de verwachte productie in de komende drie maanden. Ook waren ze minder positief over hun orderportefeuille en negatiever over de voorraden gereed product.

De index die het vertrouwen meet ging van 0,1 in juli naar min 2,2 in augustus, aldus het CBS. Voor het eerst na 2020 hadden negatieve producenten daarmee de overhand op positieve producenten. In juli nam het vertrouwen al af tot het laagste niveau sinds maart 2021.

Hoog en laag

Het producentenvertrouwen ligt daarmee ook onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van 1,4. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (min 28,7) genoteerd.

In bijna alle branches in de industrie verslechterde het producentenvertrouwen deze maand. Net als in de voorgaande maanden waren de ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie het meest positief. Ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren opnieuw het meest negatief.

Afzetprijzen

Het CBS meldt ook dat de afzetprijzen in de industrie bijna 8 procent lager waren in juli vergeleken met juli vorig jaar. De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In juli kostte een vat ruwe North Sea Brent ruim 72 euro. Dat was 29 procent minder dan een jaar eerder. In juni 2023 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie circa 69 euro, ruim 37 procent minder dan een jaar eerder

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.