Nieuws

Bedrijvigheid Nederlandse industrie blijft krimpen

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is ook in augustus gekrompen, omdat de productie onder druk staat door lagere orders. Door die zwakkere vraag nemen ook de inkoopactiviteiten af en krimpt de werkgelegenheid in de industrie.

Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). De inkoopmanagersindex van de vereniging kwam voor augustus uit op een stand van 45,9. Een niveau van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp.

Zowel de orders in Nederland als in het buitenland waren kleiner. Volgens de Nevi was er een lagere vraag vanuit een aantal voor Nederland belangrijke Europese handelspartners. Daardoor nam de productieomvang verder af, al was het de kleinste krimp in zes maanden.

Minder werk

De werkgelegenheid liet voor de derde maand op rij een daling zien en dat was de sterkste krimp in bijna drie jaar. Vanwege de zwakkere orders zijn bedrijven terughoudender geworden met het aannemen van extra personeel. Wel gingen de verkoopprijzen voor het eerst in vier maanden omhoog.

De Nevi zegt verder dat het vertrouwen in de Nederlandse industrie op het laagste niveau in tien maanden staat, maar dat bedrijven per saldo positief blijven over de toekomstige productie.

Eurozone

Voor de eurozone was eveneens sprake van een krimp van de industriƫle bedrijvigheid, aldus marktonderzoeker S&P Global. Daar kwam de index in augustus volgens een definitief cijfer uit op een stand van 43,5.

Ook de industrie van het eurogebied kampt met fors dalende orders. Er is nu al veertien maanden op rij krimp van de industriƫle bedrijvigheid in de eurozone.

Bron: ANP/Nevi  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.