Nieuws

Brussel schroeft groeiverwachting Nederlandse economie flink terug

De Europese Commissie heeft de verwachting voor de economische groei in Nederland dit jaar flink verlaagd.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie rekent in zijn zomerprognose nu op een groei van 0,5 procent voor Nederland in 2023. In de lenteprognose ging de commissie nog uit van 1,8 procent.

De commissie schroeft de groeiraming voor de hele eurozone terug. Vooral zwaargewicht Duitsland, waar de economie dit jaar naar verwachting zelfs met 0,4 procent krimpt, is daar debet aan. De hele eurozone zal volgens de commissie in 2023 niet 1,1, maar 0,8 procent groeien. Ook de verwachting voor volgend jaar gaat met drie tiende procentpunt naar beneden, naar 1,3 procent. Voor de hele EU geldt grosso modo hetzelfde.

De pessimistischer blik op Nederland komt vooral voor rekening van de eerste helft van 2023. Nederlanders gaven toen door de hoge inflatie minder geld uit en de export liep tegelijkertijd terug. Omdat veel lonen inmiddels stevig zijn verhoogd en de inflatie (mede door minder torenhoge energieprijzen) geleidelijk afneemt zal de consumptie in de tweede helft van het jaar niet verder dalen, verwacht de commissie. De inflatie komt volgens haar dit jaar uit op 4,7 en in 2024 op 3,0 procent.

Volgend jaar groei

De groei trekt volgend jaar weer wat aan doordat de koopkracht deels herstelt en de export naar de belangrijkste handelspartners weer zal toenemen. De economie profiteert ook van overheidsinvesteringen in defensie en de overgang naar een duurzame economie, schat het dagelijks EU-bestuur in.

De Europese economische groei heeft te lijden onder de hoge inflatie én de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank die die inflatie moeten tegengaan, constateert de commissie. Hoge prijzen "eisen een grotere tol dan verwacht", maar bedrijven krijgen ook minder gemakkelijk krediet door de hoge rentes.

Tegelijkertijd is de werkloosheid nog steeds uitzonderlijk laag, dalen de energieprijzen en stijgen de lonen. Daarom rekent de commissie op een "milde opvering" van de groei volgend jaar.

Bron: ANP

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.