Nieuws

Fiscaal surfen - Week 38

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Belastingplan

Belastingplan 2024 in teken van koopkracht, beter belastingstelsel en klimaatdoelen
Het pakket Belastingplan 2024 bevat volgens het kabinet "noodzakelijke maatregelen voor de samenleving en het belastingstelsel", zoals koopkrachtondersteuning en armoedebestrijding, het verbeteren en eenvoudiger maken van het belastingstelsel en maatregelen om de vastgestelde klimaatdoelen te halen.

Prinsjesdagspecial 2023
Deze Prinsjesdagspecial biedt een handzaam overzicht van de aangekondigde maatregelen voor alle belastingplichtigen, ondernemers, werkgevers en maatregelen voor de auto.

Box 3

Advies AG aan Hoge Raad over Herstelwet box 3: opnieuw schending van discriminatieverbod en eigendomsrecht zoals in de oude box 3 2017
Advocaat-Generaal Wattel concludeert op 18 september 2023 dat de Herstelwet box 3 (die voor de jaren t/m 2022 geldt) systemisch rechtsherstel onthoudt aan ondergemiddeld fortuinlijke beleggers en nog steeds fortuinlijke beleggers privilegieert. Rechtsherstel moet bestaan uit daadwerkelijke benadering van het werkelijke individuele nettorendement. Veel cliënten zullen in de jaren 2021 en 2022 een lager rendement op de overige bezittingen hebben behaald. De accountant kan hierin een adviserende rol spelen.
(Bron: NBA)

Corona

Aanmaningen na intrekken betalingsregeling bijzonder uitstel
Hebt u in juli 2023 een brief gekregen waarin wij lieten weten dat wij uw betalingsregeling voor het bijzonder uitstel vanwege de coronacrisis gingen intrekken? En hebt u - ondanks een eventuele actie - nog steeds een betalingsachterstand? Dan kunt u vanaf eind september 2023 aanmaningen verwachten voor alle belastingaanslagen waarvoor u bijzonder uitstel van betaling hebt gekregen.
(Bron: Belastingdienst)

Dividendstripping

Dividendstripping wordt met nieuwe regels aangepakt
Er komen aanvullende regels om dividendstripping effectiever te bestrijden dan met de bestaande maatregelen mogelijk blijkt.
(Bron: PwC)

Btw

Actualiteiten btw
Mr. Carola van Vilsteren geeft een overzicht van de actuele btw-ontwikkelingen waarbij ook aandacht voor de Prinsjesdag-nieuwtjes.
(Bron: Taxence)

MIA\Vamil

Belastingvoordeel milieuvriendelijke investeringen loont: 5 jaar verlenging en meer budget
Eén euro aan overheidssteun levert € 6 tot ruim € 11 aan milieu-investeringen op. Dit blijkt uit een evaluatie van de regelingen Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (MIA\Vamil). Ondernemers kunnen daarom de komende 5 jaar blijven rekenen op belastingvoordeel voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.
(Bron: RVO)

WBSO

WBSO in 2024: geen wijzigingen in de voorwaarden
Op Prinsjesdag zijn de Miljoenennota en het Belastingplan 2024 gepresenteerd. In het Belastingplan 2024 staan geen veranderingen voor de WBSO-voorwaarden en WBSO-parameters. 
(Bron: RVO)

Bzm

Belastingplicht bzm: bepaalde uitzonderingen vervallen vanaf 1 oktober 2023
Hebt u een vrachtauto(combinatie) met een massa van 12.000 kilo of meer, en betaalt u nog geen belasting zware motorrijtuigen (bzm)? Mogelijk moet u vanaf 1 oktober 2023 wél bzm betalen en aangifte bzm doen.
(Bron: Belastingdienst)

Internationaal belastingrecht

Minimumwinstbelasting 2024 in volgende fase
De 15%-minimumwinstbelasting voor grote multinationals gaat volgend jaar in. De staatssecretaris beantwoordt vragen over de Nederlandse implementatie.
(Bron: PwC)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.