Nieuws

Inflatie in september beperkt tot 0,2 procent

Het dagelijks leven is in september 0,2 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. Daarmee was de inflatie een stuk lager dan een maand eerder, toen de prijzen in doorsnee drie procent stegen.

Het zijn de kleinste prijsstijgingen die het CBS sinds september 2016 bekendmaakte. Dat de inflatie zo laag uitvalt, komt vooral door de invloed van de prijzen voor gas en elektriciteit. Die schoten in 2022 nog hard omhoog, door zorgen over het aanbod van aardgas nadat Rusland de toevoer daarvan naar Europa grotendeels had afgeknepen. Nu zijn de energieprijzen een stuk lager.

Volgens de Europese meetmethode, die iets anders is dan die van het CBS, daalden de prijzen zelfs op jaarbasis. Het gaat dan om een afname van 0,3 procent. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

In de supermarkt merken consumenten nog niet veel van de afgenomen inflatie. De prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak waren in september nog tien procent hoger dan een jaar eerder. Ook aan de pomp zijn de prijzen momenteel weer heel hoog.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is in september afgezwakt tot 4,3 procent op jaarbasis, van 5,2 procent in augustus. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De minder hoge inflatie is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen vergeleken met vorig jaar. 

Daarmee is de inflatie gedaald naar het laagste niveau sinds oktober 2021. De inflatie valt ook lager uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee op 4,5 procent gerekend.

Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in het eurogebied met 0,3 procent. Hier werd gemiddeld op een toename van 0,5 procent gerekend.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.