FNV wil vierdaagse werkweek, werkgevers vinden die 'niet realistisch'
Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Werkgevers schrikken van de nieuwe looneisen en noemen de inzet op een vierdaagse werkweek "niet realistisch".
"De lonen blijven al jaren achter, omdat er geen sprake is geweest van koopkrachtverbetering", verklaart FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha. "Terwijl de rijken rijker worden, zijn er grote groepen mensen die amper kunnen rondkomen en een slechte kwaliteit van werk hebben. De welvaartsgroei kan en moet veel eerlijker verdeeld worden."
Dit jaar zet de bond nog in op loonsverhogingen tot 14 procent. Dat de nieuwe looneis voor 2025 lager uitpakt heeft te maken met afgenomen inflatie, al blijft de bond zich hard maken voor een automatische compensatie van de prijsstijgingen "zodat ook in de toekomst mensen verzekerd zijn van het op peil blijven van hun lonen".
Kortere werkweek
In navolging van vakbond CNV wil FNV nu ook inzetten op een kortere werkweek. In een tijd waarin werknemers wordt gevraagd langer en harder te werken, noemt FNV dit een noodzakelijke stap. "We willen hiermee de krapte op de arbeidsmarkt tegengaan. Uit onderzoek blijkt dat een vierdaagse werkweek juist het arbeidsaanbod verhoogt. Het komt de productiviteit ten goede en het ziekteverzuim daalt; zo wordt fulltime werken aantrekkelijker", zegt Boufangacha.
Vakbond CNV zette recent in op 3,5 tot 6 procent loonsverhoging en twee uur arbeidsduurverkorting per week, om een betere balans te creëren tussen werk en privé. Maar eigenlijk wil CNV toe naar een werkweek van dertig uur.
"Er zijn nu al te weinig mensen om al het werk te doen", reageert een woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN. Volgens deze arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers moeten er juist meer uren gewerkt worden, om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen. "Hoe ga je dat bijvoorbeeld regelen in de zorg? Daar zijn nu al te weinig handen aan het bed", zegt de woordvoerder over een verdere verkorting van de werkweek.
Ook volgens ABN AMRO-econoom Aggie van Huisseling wordt de krapte op de arbeidsmarkt niet opgelost door werknemers vier dagen per week te laten werken. Zij pleit eerder voor flexibiliteit in het aantal uren dat mensen willen werken om meer mensen naar de arbeidsmarkt te trekken, in plaats van de arbeidsduur te verkorten. "Het is verstandig om mensen zelf te laten beslissen of ze meer of minder uren willen werken."
Looneisen te hoog
AWVN noemt daarnaast de looneisen van FNV en CNV van respectievelijk 7 en 3,5 tot 6 procent "ontzettend hoog". Hij vreest dat de Nederlandse economie schade oploopt als zulke loonsverhogingen worden afgesproken. "Loonsverhogingen betekenen meer loonkosten voor bedrijven. Dat gaat ten koste van de concurrentiekracht van Nederlandse bedrijven en zorgt dus voor een verzwakking van de economie."
Ook ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland vinden de looneisen van FNV te hoog. "De inhaalslag is gemaakt. De koopkracht is weer hersteld van de inflatieschok. Dus het is weer tijd om terug naar normaal te gaan." Een kortere werkweek zien ze ook niet zitten. "We moeten niet vergeten dat er ook gewerkt moet worden in Nederland."
Minimumloon
Een ander aspect uit het eisenpakket van FNV is de verhoging van het minimumloon naar 16 euro per uur. "Het kabinet laat hier steken vallen", vindt Boufangacha.
De bond wil al langer dat het minimumloon flink wordt opgekrikt, maar dit gebeurt maar niet. Momenteel bedraagt het minimumloon voor mensen van 21 jaar of ouder 13,68 euro per uur.
Bron: ANP
Gerelateerd
Stijging cao-lonen evenaart sterkste toename in ruim veertig jaar
De stijging van de Nederlandse cao-lonen evenaarde afgelopen kwartaal de sterkste toename in meer dan veertig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek...
Winsten stegen harder dan lonen ondanks corona en energiecrisis
De winsten van bedrijven zijn de afgelopen jaren harder gestegen dan de lonen, ondanks zware schokken door corona en de gestegen energieprijzen na de Russische invasie...
ING: Na twee jaar krimp in 2025 weer groei voor de Nederlandse industrie
Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De export trekt aan en ook in het binnenland groeit de vraag door consumenten...
Rabobank: 'Economische krimp in regio's met veel industrie'
Regio's in Nederland waar veel industriële bedrijven en landbouwbedrijven actief zijn, zullen dit jaar te maken krijgen met een zeer beperkte groei of zelfs economische...
Deloitte ziet wereldwijde vraag naar advieswerk afnemen
De internationale Deloitte-organisatie noteert de kleinste omzetgroei in veertien jaar, met name door een afnemende vraag naar consultancydiensten.