Centraal Planbureau voorziet gematigde groei, ondanks onzekerheid
De Nederlandse economie groeit komende jaren waarschijnlijk gematigd door, ondanks de grote geopolitieke onzekerheid in de wereld. Vooral huishoudens en de overheid stimuleren de groei doordat ze meer besteden. Het overheidstekort loopt minder hard op dan eerder voorspeld.
Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in nieuwe economische ramingen. Naar verwachting groeit het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar met 1,9 procent en met 1,5 procent in 2026. Huishoudens houden ook meer geld over om uit te geven, omdat de lonen behoorlijk zijn gestegen. De koopkracht groeide vorig jaar al met 2,9 procent. Dit jaar gaat dit cijfer waarschijnlijk 0,6 procent omhoog en volgend jaar 1,1 procent.
Het CPB voorziet dat de inflatie zal afnemen, hoewel deze de komende jaren nog boven de 2 procent blijft. Dat laatste heeft niet alleen met de loongroei te maken maar ook met effecten van beleid zoals de btw-verhoging. De armoede pakt daarnaast lager uit, wat mede komt door lastenverlichting en de stijging van het kindgebonden budget en de huurtoeslag.
Meer groei dan verwacht
Ook op de middellange termijn groeit de economie sterker dan eerder geraamd, stelt het CPB. Doordat meer jongeren en meer ouderen van rond de pensioenleeftijd werken, is het arbeidsaanbod namelijk hoger. Ook blijft de werkloosheid lager. Wel voorziet het CPB dat de productiviteitsgroei in deze periode laag blijft.
Volgens het CPB is sinds het aantreden van president Donald Trump in de Verenigde Staten de voorspelbaarheid van politieke beslissingen afgenomen. Daarmee zou de situatie op het terrein van handel en internationale samenwerking kunnen omslaan. In de nieuwe raming heeft het CPB naar eigen zeggen al beperkt rekening gehouden met de toegenomen onzekerheid.
Overheid
Het overheidstekort loopt minder hard op dan eerder voorspeld, meent het CPB. Hierdoor lijkt het kabinet komende tijd meer financiële ruimte te hebben. Het aantal werkenden is duidelijk hoger dan geschat, wat naar verwachting leidt tot meer belastinginkomsten.
De huidige prognose voor dit jaar toont een tekort dat gelijk is aan 1,8 procent van de totale omvang van de Nederlandse economie. In september werd voor 2025 nog uitgegaan van een tekort van 2,5 procent, een verschil van miljarden.
Volgend jaar lijkt het tekort wel op te lopen naar 2,4 procent. Dit hoge cijfer is eenmalig vanwege de defensiepensioenen. In 2026 gaan deze pensioenen over naar het ABP en moet de overheid 8,5 miljard bijstorten. In 2027 zou het tekort weer moeten dalen.
Vergrijzing
Het planbureau rekent voor de middellange termijn wel op een verslechtering van het overheidssaldo, doordat de uitgaven sneller stijgen dan de inkomsten. Door de vergrijzing valt komende jaren een stevige toename van de zorguitgaven en de AOW te verwachten. Ook rekent het CPB op een verdubbeling van de rente-uitgaven van de overheid.
Dit alles zou betekenen dat het tekort in 2028 op 1,7 procent uitkomt. Voor 2033 wordt vooralsnog uitgegaan van 2,9 procent, wat betekent dat Nederland de komende jaren onder de Brusselse norm van 3 procent zou blijven.
Bron: ANP/CPB
Gerelateerd

UNCTAD: groei wereldeconomie zwakker door handelsonrust
De wereldwijde economie zal dit jaar zwakker groeien door de onrust over het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat zegt de VN-organisatie...

Ondanks pauze importheffingen is EU bezorgd over krimp economie
De Europese Unie blijft zorgen houden over de impact van Amerikaanse importheffingen op de economie. Hoewel de Amerikaanse president Donald Trump het tarief voor...

Consumenten besteden meer aan goederen en diensten
Consumenten hebben in februari meer uitgegeven aan goederen en diensten dan een jaar eerder. De totale consumptie van huishoudens lag in die maand 2,1 procent hoger...

ECB-president: Europa moet economisch onafhankelijk worden
Europa moet economisch onafhankelijk worden nu een grote handelsoorlog dreigt met de Verenigde Staten door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald...

Zorgen economen bevestigd: arbeidsproductiviteit neemt opnieuw af
Nederlanders zijn vorig jaar opnieuw minder productief gaan werken. De arbeidsproductiviteit nam licht verder af, na een stevigere daling in 2023. De cijfers bevestigen...