Handelsoorlog Trump kan Nederlandse inflatie stuwen
De Amerikaanse importheffingen voor Europa waarmee Donald Trump heeft gedreigd, kunnen de Nederlandse economische groei drukken en de inflatie stuwen. Zonder deze extreme Amerikaanse heffingen voor Europa verwachten de economen voor 2025 een groei van 1,7 procent.
Dit voorzien economen van Rabobank in een nieuwe analyse. Als het door Trump aangekondigde importtarief van 25 procent voor alle EU-goederen gaat gelden, drukt dit de economische groei in 2025 waarschijnlijk met 0,2 procentpunt en volgend jaar met 0,5 procentpunt. Dit komt vooral door lagere export en investeringen. De inflatie zou dan in beide jaren ongeveer 0,4 procentpunt hoger uitkomen dan in de normale voorspelling.
RaboResearch berekende in verschillende scenario's de impact van de Amerikaanse importtarieven op de Nederlandse economie. Econoom Leontine Treur noemt een generiek tarief van 25 procent het worst case scenario. "Sectoren die sterk verbonden zijn met de VS, zoals de machinebouw en de chemische industrie, zouden het meest worden getroffen", geeft ze ook aan.
Inflatie
Volgend jaar zou de Nederlandse economie dan met 1,2 procent groeien, vooral dankzij hogere consumptie van huishoudens en overheidsbestedingen, maar ook door een stijging van de export. De inflatie blijft waarschijnlijk hoog, met respectievelijk 3,6 en 3,1 procent.
Maar Nederlanders zullen ook meer inkomen hebben. De lonen stijgen volgens de bank met 4,8 procent dit jaar en 4,1 procent volgend jaar. "Hogere percentages dus dan de inflatiecijfers en dat betekent dat de koopkracht van huishoudens verbetert."
Voorschot op importtarieven
Trump voerde al heffingen in voor producten uit Mexico, Canada en China, terwijl tarieven op staal en aluminium voor alle landen binnenkort ingaan. De economen hebben daarom al met heffingen rekening gehouden in hun normale raming. Daarin hebben ze naar eigen zeggen "ook al een voorschot genomen op importtarieven op goederen vanuit Europa".
Rabobank rekende daarbij met een Amerikaans importtarief van 5 procent op alle goederen afkomstig uit de EU en als tegenreactie een Europees importtarief van 2,5 procent op Amerikaanse goederen.
Bron: ANP/Rabobank
Gerelateerd

Inflatie daalde in mei door prijsdaling vliegtickets en bungalowparken
Het dagelijks leven is in mei gemiddeld 3,3 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. De inflatie koelde daarmee af ten opzichte van de 4,1...

Nederlandse inflatie koelt af tot 3,3 procent in mei
Het dagelijks leven is in mei gemiddeld 3,3 procent duurder geworden ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. De inflatie was daarmee lager dan de 4,1 procent...

Nederlandse inflatie loopt op naar 4,1 procent in april
Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. De inflatie was daarmee hoger dan de 3,7...

Goedkopere benzine drukt inflatie in maart
Het dagelijks leven is in maart gemiddeld 3,7 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. De inflatie koelde daarmee licht af ten opzichte van...

Prijzen stegen in maart iets minder hard
De prijzen zijn in maart iets minder hard gestegen dan in de voorgaande maand. De inflatie was 3,7 procent, tegenover 3,8 procent in februari.