Opinie

Pek en veren. Of toch niet …?

Het kan u niet ontgaan zijn: het NIVRA-bestuur heeft de aanval van de Wakkere Accountant doorstaan.

Als de geruchten die ik hoorde waar zijn, heeft de Stichting Wakkere Accountant er alles aan gedaan wat ze kon. Precies het soort praktijken waarover vroeger nog wel eens beweerd werd dat de grote vier zich er schuldig aan maakten: stemmen ronselen. Het gerucht ging dat een heus call centre is ingezet om accountants te benaderen om de SWA te komen steunen. Ik hoorde dat kerstkaarten zijn verstuurd met dezelfde boodschap. Maar alle sterke verhalen ten spijt, bleek, toen het er op aan kwam, van de enorme achterban van de SWA weinig over te blijven.

In het Financieele Dagblad konden we al lezen dat de babyboomers van de SWA eigenlijk ook opkwamen voor de jongere accountants, die immers, bang voor hun carrière, niets durfden te zeggen. Het moet extra pijnlijk zijn geweest dat nu juist één van die jongere accountants, nog wel namens de Young Professionals, diegenen die de titel willen devalueren opriep dan gewoon het NIVRA te verlaten.

Eerlijk gezegd lijkt me dat de Koninklijke weg. De stellingname van de SWA is niet per definitie 'fout', het is gewoon een visie op het accountantsberoep die door de meeste accountants niet gedeeld wordt, en die door het publiek nooit is opgepikt of begrepen.

Persoonlijk vind ik de route van rechtzaken, extra ledenvergaderingen, couppogingen, en stemmenwerven niet heel charmant, en ik hoop oprecht dat die flauwekul nu eindelijk afgelopen kan zijn, in het belang van het beroep. De doelstellingen die de SWA blijkbaar nastreeft zijn echter prima verdedigbaar. Maar dan niet onder de vlag van de RA-titel, maar onder eigen titel.

Ik hoop, en verwacht, dat het NIVRA, na de kristalheldere uitspraken van de leden, haar energie niet langer hoeft te besteden aan het zich te weer stellen in weer nieuwe rechtszaken en dergelijke. Maar ik hoop evenzeer dat uit de hoek van de SWA nu eens positieve stappen worden gezet. Die NAF bijvoorbeeld, zou dat nog wat worden?

Accountants werken voor de markt, niet voor de wetgever, niet voor 'het maatschappelijk verkeer', maar gewoon voor de markt. Er is vraag naar hun diensten, of niet.

Als de groep rond de SWA denkt dat haar benadering van de markt beter is dan de benadering van het NIVRA, dan moet ze de concurrentie gewoon aangaan. Niets of niemand staat dat in de weg. En het leukste van alles is: als de beroepsorganisaties zich tegen een dergelijke aanpak moeten verweren, wordt iedereen daar beter op. Onderschat nooit het nut van marktwerking. Of de macht van de markt.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.