Opinie

De AFM soep wordt wèl zo heet gegeten......

De AFM neemt haar taak met betrekking tot de vergunningafgifte voor accountantskantoren serieus. Heel serieus. En in ieder geval een stuk serieuzer dan accountants dat doen. Zelfs bij de grote kantoren moet men nog duidelijk wennen aan een toezichthouder die niet "one of the guys" is.

Albert Fieret, Arnout van Kempen en Marc van Hilvoorde

De -wat zelfgenoegzame- houding van accountants verdwijnt al snel bij een controle bezoek van de AFM. Zo hoor ik, uit betrouwbare bron, dat een bezoek van de AFM aan één van de grote kantoren, resulteerde in een aantal bemerkingen die niet op de vingers van twee keer twee handen te tellen was. De eerste gedachtes dat de AFM soep niet zo heet gegeten zou gaan worden zijn bij dit kantoor al snel vervlogen.

Natuurlijk zijn er bemerkingen van de AFM waar de wenkbrauwen bij fronsen. Zo neemt de AFM een aantal richtlijnen erg letterlijk, waardoor praktische problemen kunnen ontstaan. En omdat de AFM een andere taal spreekt (namelijk die van de toezichthouder) dan van de markt (in dit geval de accountant) ontstaat er vaak een Babylonische spraakverwarring.  Maar de grote lijn is toch dat er in de organisatie cultuur van zelfs de grote kantoren bepaalde gewoontes zijn ingeslopen die zich niet verhouden met controleerbare en beheersbare werkprocessen. Dat maakt de accountant kwetsbaar. En veel meer kwetsbaar dan totnutoe.

Over de impact van de vergunningverstrekking is op deze blog al aardig wat geschreven. De bijdrages beperkten zich vooral tot de directe impact. In indirecte zin is er sprake van een nieuwe kwestbaarheid. Omdat de AFM een onafhankelijke toezichthouder is, wordt ook het proces van toezichthouden en de eisen die de toezichthouder stelt transparanter. Dat betekent, dat ook niet- ingewijden inzicht krijgen in de procesvereisten die aan een accountantsorganisatie gesteld worden. Het wordt daardoor voor advocaten en andere belanghebbenden makkelijker om accountants aan te vallen, bijvoorbeeld op niet toereikende of niet nageleefde werkprocessen.

Ik merk in mijn praktijk dat het vuur wordt opgestookt. Om het ijzer te smeden als het heet is. En wil de acountant niet op de blaren en met de gebakken peren te zitten is het zaak om brandpreventie in te schakelen voordat de grond onder de voeten te heet wordt.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

Albert Fieret is zelfstandig gevestigd accountant in Barneveld onder de naam JonkerFieret adviseurs/accountants.

Arnout van Kempen di CCO CISA is Senior manager Risk & Compliance bij Baker Tilly. Hij schrijft op persoonlijke titel. Hij is lid van de Commissie Financiƫle verslaggeving & Accountancy van de AFM en lid van de signaleringsraad van de NBA. Daarnaast is hij diaken van het bisdom 's-Hertogenbosch.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.