Opinie

'Maiden speech' nieuwe voorzitter

Over twee maanden (22 juni) is de ledenvergadering van onze beroepsorganisatie. We zullen daar mogen aanhoren wat er binnen de accountancy allemaal gaande is en wordt aangepakt. Ongetwijfeld mooie verhalen en plannen in pakkende volzinnen.

Ter vergadering zal er weinig aandacht behoeven te zijn voor het afleggen van verantwoording over het proces, de totstandkoming en de inhoud van het rapport over de toekomst van het accountantsberoep. Het is dan immers al negen maanden na Freaky Thursday. Het kind is al geboren. Mosterd na de maaltijd. Zinloos, hoewel op deugdelijke wijze verantwoording afleggen natuurlijk eerder al wel had gemoeten.

We krijgen vanaf 22 juni ook te maken met een aantal nieuwe bestuursleden, waaronder een nieuwe voorzitter: Pieter Jongstra. Tijdens de vorige ledenvergadering heb ik hem al enige vragen gesteld. Met wollige en weinig concrete antwoorden tot gevolg. Het zal het tijdsverschil zijn geweest: wij vergaderden in Bussum, Pieter verbleef in de Verenigde Staten.

Maar de volgende vergadering zal hij erbij zijn. Goed voorbereid, want achter de schermen is hij al stevig aan het oefenen om te wennen aan zijn toekomstige rol als leider van het accountantsberoep.

Op 22 juni zal Pieter vast ook een maiden speech verzorgen. Ter gelegenheid van die verbale ontmaagding zou het mooi zijn indien direct inhoud en richting wordt gegeven aan de ontwikkeling van een aantal onderwerpen die de nieuwe voorzitter op diens bord krijgt. Ik zou bijvoorbeeld graag zijn visie zien op onderwerpen zoals:

  1. De wijze waarop hij het leiderschap binnen de accountancy concreet gestalte gaat geven aan de noodzakelijke gedrags- en cultuurveranderingen. Hoe gaan we dat doen? Wat en wie zijn daarvoor nodig?
  2. De mogelijkheden en stappen die moeten worden gezet op het gebied van innovatie en automatisering. Waar ziet hij kansen en mogelijkheden? Op welke wijze kan de organisatievorm van ‘intensieve menshouderij’ worden vervangen door ‘high tech intelligence’?
  3. De wijze waarop de onderwijsagenda vlot zal worden getrokken, inclusief het PE-segment. Op welke wijze gaat de nieuwe voorzitter in dit al zo lang slepende dossier knopen doorhakken en welke veranderingen en verbeteringen stelt hij voor?
  4. De initiatieven die zullen worden genomen om het accountantsberoep positief en geloofwaardig op de kaart te zetten. Dit ten behoeve van een kwalitatief goede in- en doorstroom op onze arbeidsmarkt.
  5. De wijze waarop tot een versterkt, daadkrachtig, proactief en zichtbaar NBA-bestuur en NBA-bureau kan worden gekomen. Wordt het bestuur fors ingekrompen? Krijgen we een zichtbaarder bestuur? Wordt het bureau – vooral vaktechnisch – versterkt? Krijgen we meer onafhankelijkheid en scherpte in allerhande commissiestructuren?

Het gaat om onderwerpen die verder strekken dan de in- en uitvoering van de 53 maatregelen uit het rapport van de werkgroep Toekomst Accountantsberoep. Het gaat om onderwerpen met een hoger abstractieniveau. Het gaat om onderwerpen waarop visie en een lange-termijn-horizon wordt gevraagd.

Ik hoop dat de nieuwe voorzitter laat zien dat hij geen kloon (meer) is van de oude generatie bestuurders. Dat hij niet in de reflex schiet van ‘we hebben al veel op het bord’ en ‘er wordt hard gewerkt’. Dat hij geen tijd koopt met beloftes, maar respect en vertrouwen wint met concrete toezeggingen en daden.

Pieter: zet hem op!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.