Opinie

Kwaliteiten die ons binden

In mijn vorige column beloofden we u 'relevante cijfers' over accountants in business. Deze zijn, zoals u mogelijk al heeft gezien, sinds afgelopen vrijdag beschikbaar via Accountant.nl en NBA.nl.

Gert Nijland

Het eerste cijfer dat ik graag onder uw aandacht breng is 1.023. Dit hoge aantal leden heeft de moeite genomen om het online ledenonderzoek in te vullen, waarvoor ik hen als voorzitter van de ledengroep Accountants in business hartelijk wil bedanken. Hierdoor hebben we beter dan ooit tevoren inzicht gekregen in hoe NBA-leden over een aantal zaken denken. Ik nodig u van harte uit hiervan kennis te nemen.

In een paar maanden kan er een hoop gebeuren. De consultatieronde voor een nieuwe governancestructuur voor de NBA heeft plaatsgevonden, waarin wij als ledengroepbestuur ook een kritisch geluid hebben laten horen. Inmiddels kiest de NBA ervoor eerst haar visie verder uit te werken. Dat juichen wij toe en we herkennen ons er ook in, aangezien we zelf recent zijn gestart met een missie/visietraject voor de ledengroep Accountants in business. Hiermee zijn we in feite direct aan de slag gegaan met een signaal dat helder klonk uit het ledenonderzoek. Voor veel leden (53 procent) is onvoldoende duidelijk wat de toekomstvisie is van de NBA voor accountants in business. Een overtuigende oproep om hierover meer en beter te communiceren. En een extra aanleiding om de bestaande visie te herijken, waarmee wij van start zijn gegaan. Op 9 november 2016 verwachten we deze visie tijdens de ledengroepvergadering samen met u scherp te krijgen.

Op 12 juli 2016 hebben we tijdens een kleinschalige discussiebijeenkomst (waarvoor alle accountants in business waren uitgenodigd) de uitkomsten van het ledenonderzoek besproken en van gedachten gewisseld over de toekomstvisie. Bij dit soort gesprekken valt vaak op hoe leden, jong en oud, zich betrokken voelen bij hun beroepsorganisatie. Deze verbondenheid zagen we ook terug in het ledenonderzoek. De grootste affiniteit heeft men met financiële functiegenoten, meer dan de helft van de respondenten voelt zich verbonden als accountants in business onderling, en geeft ook aan het belangrijk te vinden dat die verbondenheid er is binnen deze groep. De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van (financiële) informatie wordt door meer dan 80 procent gezien als bindende factor. Deze verantwoordelijkheid gaat nog een stap verder: eveneens meer dan tachtig procent voelt een 'verplichting aan de maatschappij om zijn werk als accountant in business goed uit te voeren', terwijl minder dan twintig procent zegt dat het belang van de werkgever bij te maken keuzes de doorslag geeft boven het maatschappelijk belang.

Wat ons verder bindt - het zal u als het goed is niet verbazen - is de trots op de accountantstitel: ruim tachtig procent geeft aan hier bijzonder trots op te zijn. Zeventig procent vindt PE een goede manier om de kwaliteit die ons bindt te borgen. Tegelijk heeft iets meer dan de helft echter geen behoefte aan kennistoetsen of verplichte cursusonderwerpen.

Zijn we verrast door de resultaten van het ledenonderzoek? Nee dat zijn we over het algemeen niet, en dat geldt wellicht ook voor u als lezer. Wat het oplevert is dat we nu nog beter weten wat de samenstelling en kenmerken zijn van de accountants in business en waar we ons als ledengroep op dienen te richten. Dat geldt voor uw interesses, maar eveneens voelen we ons als ledengroepbestuur gesteund bij alle inspanningen die we vanuit de NBA doen om de kwaliteit van onze beroepsgroep te bevorderen. Of het nu gaat om het samen afleggen van de eed, het uitwisselen van kennis en ervaring via cursussen en branchegroepen (binnen NBA-VRC), of het elkaar prikkelen met vakinhoudelijke artikelen en bijeenkomsten (zoals het congres Exponential Finance op 29 september 2016). Als er één plek is waar keer op keer blijkt dat NBA-leden bijzonder kritisch zijn ingesteld, op zichzelf en vooral ook op elkaar, dan is het wel deze site van Accountant.nl. Zo houden we elkaar scherp, maar het is ook prettig om af en toe vast te stellen dat we samen op de goede weg zijn en waarde hechten aan de kwaliteit van onze verbondenheid.

Gert Nijland RA is voorzitter ledengroepbestuur NBA Accountants in business.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.