Fiscaal

Afbeelding Fraude en corruptie

Mark Thompson, SFO: 'We kunnen niet alles zelf ontdekken'

Toen hij las over de Panama Papers kon Mark Thompson een glimlach niet onderdrukken. "I thought it was brilliant", zegt de coo van het Britse Serious Fraud Office (SFO). Sinds kort kan dat bureau ook bedrijven vervolgen die belastingontduiking faciliteren in het buitenland. Accountant.nl sprak Thompson in Brussel, na afloop van een Transparency International-bijeenkomst over corruptiebestrijding.

x 0 Lex van Almelo
Nieuws

Celstraf geëist tegen voormalig directeur AHC voor omkatten bonus

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren in de rechtbank in Utrecht een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk, geëist tegen de voormalig directeur van Achmea Health Services (AHC). Het OM verwijt hem belastingfraude en valsheid in geschrift met een 'blijf- en presteerpremie' die hij van zijn werkgever ontving. Hij zou die premie vanwege fiscale voordelen hebben laten omkatten tot huurverhoging.

x 0
Afbeelding Opinie

Horizontaal toezicht: vertrouwen is maatwerk

Recent werd bericht dat de nieuwe directeur-generaal van de Belastingdienst het horizontaal toezicht grondig zou willen aanpakken. Al eerder was er veel kritiek op horizontaal toezicht geuit. Ook zijn er in de Panama-papers bedrijven opgedoken die onder dit type toezicht vallen. Het wordt tijd dat dit op vertrouwen gebaseerde toezicht ook daadwerkelijk gaat kijken naar wie wanneer en in welke mate te vertrouwen is. Een paar lessen voor de Belastingdienst, op basis van wetenschappelijk onderzoek.

x 3 29 3 Jacco Wielhouwer