Integrated reporting

Afbeelding Opinie

Integrated reporting en TBS: de rol van de accountant

Van accountants wordt onder meer verwacht dat zij de integriteit van cijfers beoordelen. Met name als die cijfers verder reiken dan financiële cijfers komt de accountant voor complexe vraagstukken te staan. Zo hanteert de overheid, als prestatiemaatstaf om TBS-instellingen aan te sturen: 'tijdig op verlof sturen van de patiënt'. Ik pleit er voor dat de accountant in het jaarverslag waarschuwt tegen het gebruik van deze maatstaf.

x 2 24 1 Jan Bouwens
Afbeelding Opinie

Maak van bestuursverslag geen 'ticking-the-box-exercitie'

De Europese richtlijn over publicatie van niet-financiële informatie mag niet verworden tot een 'ticking-the-box-exercitie'. Dat gevaar ligt op de loer, maar ondernemingen kunnen hun ogen niet meer sluiten voor de vraag naar niet-financiële informatie. Een houding van "we zijn compliant en gaan over tot de orde van de dag" doet geen recht aan de manier waarop de maatschappij naar waardecreatie van ondernemingen kijkt.

x 0 27 7 Hans Schoolderman, Marcus Looijenga en Kavita Nandram
Afbeelding Opinie

Accountants populair

In 1992 sloeg tijdens een storm in de Stille Oceaan een zeecontainer met 28.800 badeendjes overboord van een schip dat onderweg was van China naar de VS. De speelgoedbeestjes werden door wind en golfstromen meegevoerd en aangetroffen aan de Amerikaanse en Aziatische kusten. Een deel van de badeendjes dreef de Beringzee in en vroor vast in het poolijs. Ruim tien jaar later spoelde er eentje aan op het strand van Terschelling. Uit onderzoek bleek het smeltend poolijs de oorzaak te zijn van zijn verlate reis. Het gevonden badeendje werd daarmee een plaatselijk symbool van de klimaatverandering.

x 10 69 54 Berry Wammes