Kwaliteit en toezicht

Afbeelding Opinie

AFM hekelt kwaliteit wettelijke controle big four: tijd voor actie!

In haar op 28 juni 2017 gepubliceerde rapport 'Kwaliteit oob-accountantsorganisaties onderzocht' concludeert toezichthouder AFM dat het doorvoeren van veranderingen bij oob-accountantsorganisaties om de kwaliteit van hun controles te verbeteren te langzaam gaat. Daarnaast is de kwaliteit van onderzochte wettelijke controles bij de big four-accountantsorganisaties in ruim de helft van de gevallen niet op orde.

x 15 77 80 Vincent Terlouw
Afbeelding Nieuws

AFM vergroot onbedoeld kloof tussen accountants en publieke sector (FD)

Hans Berends was duidelijk. De gemeentesecretaris in het Overijsselse Dalfsen zei afgelopen februari in het FD dat de accountant in zijn gemeente 'als de dood voor de AFM is'. Hij toonde begrip voor de beslissing van de grote accountantskantoren PwC, Deloitte en EY om tientallen gemeenten te schrappen uit hun klantenportefeuille, zoals uit onderzoek door het FD bleek. 'Accountants willen geen slechte beurt maken bij de toezichthouder en gemeenten zijn nu eenmaal lastige klanten om te controleren.'

x 7
Afbeelding AFM-rapport

Gerben Everts, AFM: 'Als iemand het recept heeft, ontvang ik het graag'

De maatregelen die de afgelopen jaren door accountantsorganisaties zijn genomen hebben niet geleid tot een hogere kwaliteit van de wettelijke controles die ze uitvoeren. 'Teleurstellend', aldus AFM-bestuurder Gerben Everts vandaag bij de presentatie van het meest recente AFM-onderzoek naar die kwaliteit. Hij schetst 'een somber beeld', ook al is er sprake van 'een enkel lichtpuntje'.

x 5 Geert Dekker
Afbeelding Nieuws

Black box van de accountants gaat eindelijk open (FD)

Het is hun 'lovebaby'. Vijftien jaar lang hebben de Amsterdamse hoogleraar Jan Bouwens en Nyenrode-onderzoeker Olof Bik gelobbyd voor een organisatie die wetenschappelijk onderzoek doet naar de prangende vragen rond accountancy. Inmiddels is het zover. In het najaar van 2015 is de Foundation for Audit Research, kortweg FAR, geboren, en nu, anderhalf jaar later, staan de eerste onderzoeksteams op het punt om aan de slag te gaan.

x 5