Publiek belang

Afbeelding Nieuws

Black box van de accountants gaat eindelijk open (FD)

Het is hun 'lovebaby'. Vijftien jaar lang hebben de Amsterdamse hoogleraar Jan Bouwens en Nyenrode-onderzoeker Olof Bik gelobbyd voor een organisatie die wetenschappelijk onderzoek doet naar de prangende vragen rond accountancy. Inmiddels is het zover. In het najaar van 2015 is de Foundation for Audit Research, kortweg FAR, geboren, en nu, anderhalf jaar later, staan de eerste onderzoeksteams op het punt om aan de slag te gaan.

x 5
Afbeelding Nieuws

Publiek belang staat bij accountantscontrole nog niet altijd voorop

Het accountantsberoep moet nog veel doen om het vertrouwen van de samenleving terug te winnen. De bestaande structuur van accountantsorganisaties remt de voortgang van de kwaliteitsverbetering die de sector dringend nodig heeft. Dat zei AFM-bestuurder Gerben Everts tijdens het tweede internationale congres van de Foundation for Auditing Research (FAR), gehouden op 7 en 8 juni aan business universiteit Nyenrode. Audit quality stond daarbij centraal.

x 3
Afbeelding Opinie

Veranderen en verbeteren

In de accountantssector werken wij hard aan veranderingen en verbeteringen. Dat is nodig; we kunnen ons geen structureel gebrek aan vertrouwen veroorloven. De implementatie van alle maatregelen uit 'In het publiek belang' is een majeure operatie, vooral voor de kantoren met een wettelijke controlevergunning. Daarnaast vraagt het proces om veel initiatieven vanuit de beroepsorganisatie en om wetswijzigingen op een aantal deelgebieden.

x 11 42 21 Pieter Jongstra