Tuchtrecht

Toegang tot online boekhouding afsluiten mocht

Als de klant zich niet aan de betalingsafspraken houdt en de accountant het contract opzegt is het niet tuchtrechtelijk verwijtbaar als de accountant na verloop van tijd de toegang tot de online boekhouding blokkeert. Het is alleen "weinig kies" om de klant "gewoon een boer" te noemen.

Accountantskamer

Zaaknummers:
14/97 Wtra AK
Datum uitspraak:
06 februari 2015
Oordeel:
ongegrond
Maatregel:
geen
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2015:17

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een accountant-administratieconsulent stelt vanaf 2010 de jaarrekeningen samen, verzorgt de aangiften omzet- en vennootschapsbelasting en voert de loonadministratie van een ondernemer. Daarbij gaat het ook om jaarrekeningen en aangiften vennootschapsbelasting van vóór 2009. Gezien de slechte financiële positie van de onderneming spreken beiden af dat de accountant pas in actie komt zodra de ondernemer kan betalen.

In november 2011 schrijft de accountant in een e-mail dat hij de opgesomde werkzaamheden zal uitvoeren op voorwaarde dat de ondernemer weer gaat betalen. De ondernemer zal een bedrag dat hij verwacht te ontvangen meteen overboeken naar de accountant.

In juli 2012 schrijft de AA in een e-mail aan de ondernemer dat “besproken en overeengekomen” is dat hij alleen nog enkele opgesomde werkzaamheden zal uitvoeren.

In augustus 2012 mailt de accountant de ondernemer dat het contract voor het onlineboekhoudprogramma Exact per 31 augustus 2012 wordt beëindigd. De ondernemer laat kort daarop weten dat hij een nieuwe boekhouder zal zoeken.

De ondernemer krijgt problemen met de Belastingdienst en dient een klacht tegen de accountant in bij de Accountantskamer.

Klacht

De accountant heeft:

  1. aangiften vennootschapsbelasting niet, te laat of foutief ingediend, daarover gelogen en daarover niet tijdig of niet goed contact onderhouden met de Belastingdienst;
  2. ondanks herinneringen en aanmaningen gedeclareerde werkzaamheden niet uitgevoerd;
  3. onnodig verzuimboetes en ambtshalve aanslagen veroorzaakt, daartegen niet of onjuist bezwaar gemaakt, daarover gelogen of daarover onjuiste informatie gegeven;
  4. zijn klant uitgescholden;
  5. ervoor gezorgd dat de ondernemer een andere accountant moest inschakelen en de ondernemer zelf bezwaarprocedures moest voeren;
  6. geweigerd tot het einde van het boekjaar 2012 toegang te geven tot de online administratie.

Oordeel

De klacht is ongegrond.

De ondernemer bevestigt de genoemde voorwaarden voor hervatting van de accountantswerkzaamheden en erkent dat hij de afgesproken bedragen niet tijdig heeft betaald. In januari 2012 had hij voor 7420,73 euro aan

declaraties onbetaald gelaten. De ondernemer heeft dat toen erkend. Gezien die achterstand mailde de accountant in juli 2012 dat hij zijn werkzaamheden zou beperken.

Volgens de accountant:

  • mocht hij zijn werkzaamheden opschorten totdat zijn declaraties waren betaald;
  • heeft hij de vereiste zorgvuldigheid in acht genomen, door de ondernemer de gelegenheid te bieden het contract voor het boekhoudprogramma Exact voort te zetten, zodat hij de digitale administraties kon overdragen aan een opvolgend accountant.

Volgens de Accountantskamer staat het een accountant in het algemeen vrij om overeengekomen werkzaamheden op te schorten of te beëindigen als een cliënt zijn declaraties niet betaalt. Daarbij moet de accountant wel een zorgvuldige belangenafweging maken tussen zijn eigen belang bij betaling van zijn declaraties en de (bekende) cliëntbelangen die (kunnen) worden geschaad door de (rechts)maatregelen van de accountant. De ondernemer heeft niet aannemelijk gemaakt dat de accountant die belangen onzorgvuldig heeft afgewogen.

Verder heeft de ondernemer niet duidelijk gemaakt:

  • welke aangiften vennootschapsbelasting foutief zijn ingediend;
  • wat de leugens precies inhouden;
  • hoe de accountant in contacten met de Belastingdienst tekort is geschoten;
  • welke verzuimboetes en aanslagen zijn opgelegd door toedoen van de accountant;
  • hoe de accountant daarover heeft gelogen;
  • welke onjuiste informatie de accountant hierover heeft verstrekt.

Dat de accountant de ondernemer “gewoon een boer” heeft genoemd, vindt de Accountantskamer “weinig kies”, maar niet tuchtrechtelijk verwijtbaar.

Maatregel

Geen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.