Tuchtrecht

Klacht over factuur strandt

Een ondernemer met een accountants-abonnement klaagt zonder succes over de dienstverlening en de facturen.

Accountantskamer

Zaaknummers:
14/3045 Wtra AK
Datum uitspraak:
18 mei 2015
Oordeel:
ongegrond
Maatregel:
geen
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2015:58

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

De dga van een Holding Ltd neemt in 2011 een abonnement op standaard-accountantswerkzaamheden voor 255 euro per maand. De aanbieder gaat daarbij uit van een volledige en bijgewerkte administratie. Regulier advieswerk valt ook onder het abonnement, maar onvoorziene en grote adviestrajecten worden afgerekend op uurbasis, zo staat in de opdrachtbevestiging die de dga niet heeft ondertekend.

De dga wil aanvankelijk een bv met een stichting derdengelden oprichten, maar dat gaat niet door.

In december 2011 wijst de accountant de dga op een betalingsachterstand van 1875 euro. Ook vraagt de accountant de dga alsnog de opdrachtbevestiging te ondertekenen. De dga betaalt noch tekent. De accountant doet verder niets, maar houdt de toegang tot het online boekhoudprogramma Yuki open.

De dga stopt met het abonnement en wil het teveel betaalde abonnementsgeld terug. De accountant laat weten dat hij niets teveel heeft betaald. Bij het beëindigen van de dienstverlening stuurt de accountant een slotnota van 3819 euro ex btw.

De dga dient een klacht tegen de accountant in bij de Accountantskamer.

Klacht

De accountant heeft ondanks:

a. herhaald verzoek verzonden facturen niet gespecificeerd;

b. herhaald verzoek onjuist verwerkte gegevens niet gecorrigeerd;

c. herhaald verzoek een onverschuldigd betaald bedrag niet terugbetaald;

d. de afspraak de fiscale aangiften niet gedaan.

Oordeel

De klacht is ongegrond.

Ad a

De accountant ontzenuwt dit verwijt en zegt dat de dga pas op 16 september 2014 om zo’n specificatie heeft gevraagd. De accountant heeft de specificatie toen onmiddellijk gestuurd.

Ad b en c

Alleen de burgerlijke rechter en/of de Raad voor Geschillen kan/kunnen bindend oordelen over civielrechtelijke geschillen over declaraties van accountants. Volgens vaste rechtspraak van de Accountantskamer kun je alleen met succes tuchtrechtelijk klagen over declaraties als de betrokken accountant met de declaraties zo in strijd heeft gehandeld met de zorgvuldigheid, integriteit of professionaliteit, dat hij de wet of beroepsregels overtreedt. Daarbij kan onder meer gedacht worden aan situaties waarin de accountant bewust en te kwader trouw onjuiste of misleidende declaraties indient. Als de accountant een specifieke afspraak maakt over de nota’s of daarvoor verantwoordelijkheid neemt, kan het niet nakomen daarvan een gegrond tuchtrechtelijk verwijt opleveren.

Volgens de opdrachtbevestiging vallen onvoorziene of omvangrijke adviestrajecten buiten het abonnement. De dga heeft niet aangetoond dat hij:

  • met de accountant heeft afgesproken dat die een deel van de advieskosten in verband met de oprichting van de bv niet mocht doorbelasten;
  • niet akkoord is gegaan met de opdracht voor het advies.

In dit geval is er dus geen sprake van bijzondere omstandigheden die het handelen van de accountant tuchtrechtelijk verwijtbaar maken.

Ad d

Gezien het oordeel over de klachtonderdelen b en c wordt dit klachtonderdeel ook ongegrond verklaard.

Maatregel

Geen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.