Tuchtrecht

Latente belastingvordering goed verwerkt

De koper van een bedrijf heeft niet aannemelijk kunnen maken dat de accountant de verwerking van een latente belastingvordering ten onrechte heeft goedgekeurd.

Accountantskamer

Zaaknummers:
15/2531 Wtra AK
Datum uitspraak:
24 juni 2016
Oordeel:
niet-ontvankelijk c.q. ongegrond
Maatregel:
geen
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2016:44

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Bij overname van een bedrijf wordt afgesproken dat het nettoresultaat over 2011 en 2012 bij de koopprijs zal worden opgeteld. Op basis van een overdrachtsbalans zullen nabetalingen worden gedaan.

Een registeraccountant stelt de overdrachtsbalans op, die een – door de koper ingeschakelde - registervaluator gebruikt voor zijn due diligence-onderzoek. De valuator plaatst vraagtekens bij 52 posten en meent dat het resultaat per 30 juni 2012 met minstens anderhalve ton naar beneden moet worden bijgesteld.

Kort daarna worden de tussentijdse cijfers uitgebracht. In de balans staat onder de vaste activa een ‘latente belastingvordering verrekenbare verliezen’ ad 258.754 euro, terwijl die post per 31 december 2011 nog nihil was. In de balans is in de rekening-courant van de onderneming een schuld 258.754 euro verwerkt wegens de ‘doorbelasting latente belastingvordering verrekenbare verliezen’.

Bij de tussentijdse cijfers staat vermeld dat de verkoper van het bedrijf deze heeft opgesteld om de onderneming te laten voldoen aan de vereisten van de koopovereenkomst. Met de toevoeging: “Hierdoor zijn de tussentijdse cijfers mogelijk niet geschikt voor andere doeleinden.” De registeraccountant geeft een goedkeurende controleverklaring af bij deze cijfers.

De valuator sputtert dat de volgende correctieposten niet zijn aangepast:

  1. waardering clichékosten ad 53.000 euro;
  2. waardering ‘Korbe’ kratten ad 44.000 euro;
  3. waardering verplichting van een afnemer ad 60.000 euro;
  4. waardering auto van de verkoper van het bedrijf ad 70.000 euro;
  5. opslag voor indirecte kosten in voorraadwaardering ad 24.000 euro;
  6. fiscale correcties voor een nog onbekend bedrag.

De accountant laat in een reactie weten dat hij deze posten niet hoeft aan te passen en wijst erop dat op de balans van de koper per 31 december 2012 onder de overige vorderingen een bedrag van 264.489 euro staat vanwege een latente belastingvordering.

De koper dient een klacht in tegen de accountant.

Klacht

De accountant heeft de zes posten ten onrechte niet aangepast en ten onrechte een goedkeurende verklaring afgegeven bij de tussentijdse cijfers.

Oordeel

De klacht is te laat ingediend en daarom niet-ontvankelijk voor wat de eerste vijf correctieposten betreft. De klacht over de post latente belastingvordering is ongegrond.

De accountant vindt dat:

  • de koper niet heeft onderbouwd waarom de latente vordering op de Belastingdienst afgewaardeerd zou moeten worden, temeer omdat na verkoop van de aandelen op de balans van de koper eenzelfde vordering is opgenomen;
  • de latente vordering op de Belastingdienst juist is opgenomen vanwege de verbreking van de fiscale eenheid door de aandelenverkoop, omdat de latente vordering op de Belastingdienst slaat op fiscale verliezen die de voorganger van de onderneming eerder had geleden;
  • hij dit administratief alleen kon terugboeken door tegenover de vordering een schuld aan de voorganger op te nemen, omdat de koper anders twee keer bevoordeeld zou worden.

Volgens de Accountantskamer heeft de koper onvoldoende onderbouwd waarom de accountant dit fout heeft verwerkt. De accountant heeft overlegd over de vordering met de controller van de vennootschap, heeft begrotingen gezien met een positief resultaat en zag daarin geen aanleiding om de vordering af te waarderen. De vorderingen wegens de fiscale verliezen uit eerdere jaren had de dochter in die eerdere jaren in rekening-courant overgedragen aan de moeder.

De Accountantskamer begrijpt niet wat er mis mee is dat de moeder de verrekenbare verliezen van de dochter in de rekening-courant verhouding teruggaf aan de dochter toen de fiscale eenheid werd verbroken. Bovendien heeft de rechtbank in 2015 bevestigd dat de koopovereenkomst een leemte bevat op het punt van de latente belastingvordering.

Maatregel

Geen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.