Tuchtrecht

Continuïteit niet geanalyseerd

Een registeraccountant mocht samenstellingsverklaringen afgeven op basis van continuïteit, maar heeft in de toelichting op de jaarrekeningen ten onrechte niets gezegd over het negatief eigen vermogen en het negatieve liquiditeitssaldo.

Accountantskamer

Zaaknummers:
14/2715 Wtra AK
Datum uitspraak:
27 november 2015
Oordeel:
deels gegrond
Maatregel:
waarschuwing
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2015:126

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een registeraccountant geeft samenstellingsverklaringen af bij de jaarrekeningen over 2012 van enkele projectvennootschappen van een projectontwikkelaar. In die jaarrekeningen staat een continuïteitsparagraaf. Eén van de bestuurders van de projectontwikkelaar wordt op een zijspoor gezet vanwege verstoorde verhoudingen.

Volgens deze bestuurder zou de directie in 2013 tegen het personeel hebben gezegd dat zij aanstuurde op een gecontroleerd faillissement van de projectvennootschappen. De uitgerangeerde bestuurders dient een klacht in tegen de accountant.

Klacht

De accountant heeft jaarrekeningen van de projectvennootschappen samengesteld op basis van continuïteit en de buitenwereld daarmee volledig op het verkeerde been gezet, omdat het personeel begin september 2013 was verteld dat de directie aanstuurde op een gecontroleerd faillissement.

Oordeel

De klacht is deels gegrond.

Tenzij discontinuïteit onontkoombaar is, kan de jaarrekening in het algemeen worden opgesteld op basis van de continuïteitsveronderstelling. Wel kan er ernstige onzekerheid bestaan over de continuïteit van het geheel van de werkzaamheden van de rechtspersoon, waarbij de rechtspersoon niet meer op eigen kracht zal kunnen voldoen aan zijn verplichtingen.

Zolang niet zeker is of belanghebbenden (voldoende) aanvullende medewerking verlenen, maar er wel een reële kans bestaat dat het geheel van de werkzaamheden van de rechtspersoon zal kunnen worden voortgezet, wordt de jaarrekening opgesteld op basis van de continuïteitsveronderstelling. Als de continuïteit van het geheel van de werkzaamheden ernstig wordt betwijfeld, moet in de toelichting op de jaarrekening een adequate uiteenzetting staan van de omstandigheden waarin de onderneming verkeert.

In de toelichting bij de continuïteitsveronderstelling staat dat:

  • de liquiditeitspositie van één van de twee vennootschappen zorgwekkend is;
  • er een onzekerheid van materieel belang bestaat en dus ook gerede twijfel aan de continuïteitsveronderstelling van de desbetreffende bv en haar dochtervennootschappen;
  • afspraken zijn gemaakt met de belangrijkste kredietverstrekkers over “het uitontwikkelen en afstoten van de voorraden” en de aflossingen van kredietfaciliteiten;
  • op grond van deze afspraken een duurzame voortzetting van de activiteiten niet onmogelijk wordt geacht;
  • daarom bij de keuze van de waarderingsgrondslagen is uitgegaan van de continuïteitsveronderstelling.

De klager heeft niet aangetoond dat de directie had besloten het geheel van de werkzaamheden van de projectvennootschappen te beëindigen of dat duurzame voortzetting onmogelijk was. Er waren dus voldoende gronden om de activa en verplichtingen te waarderen op basis van de continuïteitsveronderstelling.

De toelichting bij de jaarrekeningen van de twee rechtspersonen schiet echter tekort. Bij de ene vennootschap was het eigen vermogen negatief en bij beide rechtspersonen was er een aanzienlijk negatief liquiditeitssaldo. In de toelichting op de jaarrekeningen wordt aan deze omstandigheden echter geen aandacht besteed, terwijl RJ 170 dat wel voorschrijft.

In de toelichting op de jaarrekeningen wordt kennelijk verwezen naar de samenwerkingsovereenkomst met de bank. Daarin staan echter geen concrete afspraken over de projecten van de twee projectvennootschappen. De accountant heeft de mogelijkheid om te komen tot duurzame voortzetting niet gericht per rechtspersoon geanalyseerd. Ook de toelichting bij de jaarrekening is niet op zo’n analyse gebaseerd.

De accountant had moeten constateren dat de directie hem onvolledige of anderszins onbevredigende gegevens had verstrekt en had de directie om aanvullende informatie moeten vragen. Bijvoorbeeld om een gerichte analyse per vennootschap en een adequate toelichting bij de jaarrekening over de omstandigheden waarin de vennootschap verkeerde. Door een en ander achterwege te laten, heeft de accountant niet vakbekwaam en onzorgvuldig gehandeld.

Maatregel

Waarschuwing.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.