Tuchtrecht

Vaste prijsafspraak doorlopende opdracht bedreigend

De vaste prijsafspraken die een accountant-administratieconsulent  maakt voor doorlopende administratieve opdrachten bedreigen de deskundigheid en zorgvuldigheid, omdat niet wordt bijgehouden hoeveel uur erin gaat zitten.

Accountantskamer

Zaaknummers:
15/1400 Wtra AK
Datum uitspraak:
07 december 2015
Oordeel:
gegrond
Maatregel:
doorhaling met niet-inschrijvingsverbod 18 maanden
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2015:151

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Vier van de vijf klanten van een accountant-administratieconsulent zijn horeca-ondernemingen. Het werk dat zijn kantoor voor deze cliënten doet, bestaat voor tachtig procent uit administratieve werkzaamheden en voor twintig procent uit samenstellen. Periodieke toetsers zien in de dossiers veel tekortkomingen. Zo heeft de accountant vaste prijsafspraken gemaakt met de cliënten en laat hij de medewerkers niet bijhouden hoeveel uur met de werkzaamheden gemoeid is.

De NBA dient een klacht in tegen de accountant vanwege alle tekortkomingen.

Klacht

De accountant heeft – onder meer - vaste prijsafspraken gemaakt met de cliënten en laat zijn medewerkers niet bijhouden hoeveel uur met de werkzaamheden gemoeid is.

Oordeel

De klacht is gegrond.

Volgens artikel B1-240.1 van de VGC mag de openbaar accountant een honorarium bedingen dat hij passend vindt. In de toelichting bij dit artikel staat dat het op zich niet strijdig is met de beroepsethiek dat een openbaar accountant voor dezelfde professionele dienst een lager honorarium vraagt dan een andere openbaar accountant. De deskundigheid en zorgvuldigheid kan worden bedreigd als het gevraagde honorarium zo laag is dat het moeilijk wordt om de opdracht voor die prijs uit te voeren volgens de vaktechnische en overige beroepsvoorschriften. Volgens artikel B1-240.2 van de VGC moet de openbaar accountant dan waarborgen treffen om deze bedreiging weg te nemen of tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen.

Omdat de accountant vaste prijsafspraken maakt voor de uitvoering van doorlopende opdrachten, maar zijn medewerkers niet laat bijhouden hoeveel uren zij aan de opdracht van een bepaalde cliënt besteden, is er een bedreiging voor de naleving van de fundamentele beginselen. De accountant kan zo immers niet beoordelen of de prijsafspraak toereikend is en of de opdracht kan worden uitgevoerd volgens de regels. Dat de accountant de samenstellingswerkzaamheden zelf doet, maakt niet uit.

Maatregel

Gezien ook de vele andere tekortkomingen moet de inschrijving worden doorgehaald en mag de accountant zich niet binnen achttien maanden opnieuw laten inschrijven.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.