Tuchtrecht

Non-concurrentiebeding niet overtreden

Een advocatenkantoor onderbouwt niet dat de ingeschakelde registeraccountant een non-concurrentiebeding heeft overtreden of de overdracht van het accountantsdossier heeft getraineerd.

Accountantskamer

Zaaknummers:
15/1800 Wtra AK
Datum uitspraak:
09 mei 2016
Oordeel:
ongegrond
Maatregel:
geen
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2016:36

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een advocatenkantoor treedt op voor de Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers (VAHFR). Voor deze opdracht schakelt het kantoor een registeraccountant in. Deze krijgt in september 2012 een arbeidscontract om in dossiers te adviseren als econoom.

Begin 2014 praat de accountant met twee vennoten van het kantoor over zijn toetreding tot de vennootschap. Onder de toetredingsafspraken bevindt zich een non-concurrentie- c.q. relatiebeding. De toetreding tot het kantoor gaat echter niet door, omdat de beroepsorganisatie van advocaten dit verbiedt.

Op basis van een managementovereenkomst doet de accountant het financieel management van het advocatenkantoor, stelt daarvoor de tussentijdse cijfers en de jaarrekening 2014 op en doet btw-aangiften. De accountant laat herhaaldelijk weten dat hij niet fungeert als accountant en dat de vennootschap voor een accountantsverklaring een accountant moet inschakelen.

Als de samenwerking spaak loopt, factureert de accountant zijn werkzaamheden zelfstandig bij de VAHFR. Daarop dient het advocatenkantoor een klacht tegen de registeraccountant in.

Klacht

De accountant heeft:

  1. heeft een klant van het kantoor bediend achter de rug van het kantoor om;
  2. de relatie tussen het kantoor en zijn klanten geschaad door zelf niet te presteren en de berekende uren niet adequaat te specificeren, zodat het kantoor deze uren kan doorberekenen aan zijn klanten;
  3. niet meegewerkt aan de correcte overdracht van het accountantsdossier.

Oordeel

De klacht is ongegrond.

Ad 1

Er zijn te weinig aanknopingspunten om aan te nemen dat er een non-concurrentie/relatiebeding is gesloten. In de overgelegde arbeidsovereenkomst ontbreekt zo’n beding. Van de verplichtingen die voortvloeien uit de mondeling gesloten managementovereenkomst is niets vastgelegd. Er is weliswaar onderhandeld over toetreding, maar die is niet doorgegaan. De twee stukken die het kantoor heeft overgelegd bieden overigens geen enkel uitsluitsel over de reikwijdte van een non-concurrentie- en relatiebeding.

Dat de accountant een non-concurrentie/relatiebeding beding heeft overtreden, is ook niet aangetoond. Volgens de accountant was VAHFR geen klant meer van het advocatenkantoor. Het is niet duidelijk of VAHFR een klant was die de accountant al dan niet onder bepaalde voorwaarden mocht bedienen.

Ad 2

De accountant heeft deze verwijten gemotiveerd weersproken en het advocatenkantoor heeft daarop niet gereageerd. Overigens is het onvoldoende specificeren van werkzaamheden niet tuchtrechtelijk verwijtbaar, omdat de accountant de desbetreffende factuur heeft ingetrokken.

Ad 3

Er is geen enkele afspraak vastgelegd. Uit de e-mailwisseling die beide partijen hebben overgelegd, blijkt dat de accountant in ieder geval één keer stukken heeft gestuurd aan de accountant van het advocatenkantoor. Het kantoor kon desgevraagd niet aangeven welke specifieke stukken de accountant nog had moeten ontvangen van de aangeklaagde accountant.

Maatregel

Geen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.