Top AIB's

Top 50 accountants in business 2016

Wie zijn de 'hoogste' accountants in business? De tiende editie van de Top 50 van accountants in de besturen van grote ondernemingen en organisaties telt negen nieuwe namen, wederom één AA, en slechts twee vrouwen.

Erwin Breij

Voor het vierde jaar op rij wordt de lijst ‘aangevoerd’ door Marcel Smits, cfo van het Amerikaanse agri- en foodconcern Cargill.

Top 10

De top 10 kent dit jaar geen nieuwe namen, wel enkele verschuivingen. Carin Gorter, vorig jaar opgenomen in de lijst vanwege haar voorgenomen benoeming als lid van de raad van bestuur en chief risk officer bij de Rabobank, trok haar kandidatuur in. Gorter verklaarde dat ze afzag van de benoeming omdat gaandeweg de procedure bleek dat de functie onvoldoende aansloot bij haar specifieke deskundigheid.

Kees Gielen, vorig jaar nog op plaats zes als chief operations officer bij zuivelbedrijf FrieslandCampina, ging een nieuw avontuur aan als ceo van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). De jonge valutabemiddelaar wil uitgroeien tot complete bank voor het mkb. In een interview in de Telegraaf verklaarde Gielen in december vorig jaar dat de overstap niet zo groot is als die lijkt. “Toen ik overstapte van Sara Lee naar Campina zeiden mensen ook al: waarom ga je naar een veel kleiner bedrijf.” Ook al vond Gielen het jammer om weg te gaan bij FrieslandCampina, op een gegeven moment is volgens hem de ‘houdbaarheidsdatum’ bereikt. “Ik heb ruim negen jaar bij FrieslandCampina gezeten, en in functies als ceo of cfo is acht tot tien jaar een gangbare termijn. Na de Imtech-issues ligt de nadruk in het bedrijfsleven nu ook meer op het tijdig wisselen van directeuren.”

Op plaats twee staat net als vorig jaar Huub Arendse, cfo bij Achmea. Arendse vertrekt daar echter per 1 januari 2017, zo kondigde de verzekeraar onlangs aan. Een verrassing was dat niet, want bij zijn benoeming in 2013 had hij al aangegeven voor vier jaar beschikbaar te zijn. Arendse wordt opgevolgd door Michel Lamie RA, nu nog bestuursvoorzitter van De Goudse Verzekeringen en in de lijst te vinden op plaats 53, net buiten de top 50 dus. Lamie werkte al eerder bij Achmea, in de periode 2002-2005, als laatste als group director finance & control. Daarvoor werkte hij onder andere bij KPMG en RSA Benelux. Zijn benoeming is goedgekeurd door De Nederlandsche Bank.

Nieuw in de lijst

De eerste van de negen binnenkomers vinden we op plaats dertien. Rutger Zomer is per 1 oktober 2015 benoemd als cfo van Aegon Nederland. Zomer maakte na een loopbaan in accountancy en verzekeringen vanaf 2007 onderdeel uit van het managementteam van het pensioenbedrijf van Aegon. In 2011 werd hij lid van het managementteam Financiën.

Ook nieuw in de lijst zijn: Johan Roijmans, vice president finance van Darling Ingredients International, Arie Vergunst, de nieuwe cfo van maritiem concern Royal IHC, Pieter Vergroesen, per 1 april 2016 lid van de raad van bestuur van ‘s Heeren Loo Zorggroep, en Lowick Barg, per 1 september 2015 lid van de raad van bestuur en cfo van bouwconcern Dura Vermeer. Barg komt van KPMG, waar hij verschillende managementfuncties bekleedde, laatstelijk als voorzitter van de kantoren Rotterdam en Den Haag.

Ook nieuw is Fred Bosch, algemeen directeur van supermarktketen Coop. Bosch bekleedt die functie als sinds 2008 en had dus al eerder in de lijst moeten staan.

Rentree

De resterende drie debutanten zijn dat niet echt, want stonden in eerdere edities al in de lijst. Als eerste is dat Emiel Roozen. Hij trad in augustus 2015 terug als financieel topman van Delta Lloyd naar aanleiding van een conflict van de verzekeraar met toezichthouder De Nederlandsche Bank. Roozen is per mei van dit jaar aan de slag als lid van de raad van bestuur/cfo van het Rotterdamse bouwbedrijf TBI.

Gerard van Olphen stond eerder in de lijst als cfo van Eureko/Achmea, en twee jaar geleden voor het laatst als ceo van SNS Reaal. Daar werd hij in 2013 benoemd na de nationalisatie van de bankverzekeraar. Na de verkoop van de in Vivat omgedoopte verzekeringstak aan het Chinese Anbang was hij echter slechts kortstondig topman van Vivat. Sinds maart van dit jaar is Van Olphen bestuursvoorzitter van pensioenuitvoerder APG.

Ook Ton Vernaus maakt zijn rentree in de lijst. Vernaus, eerder onder andere cfo bij Vion Food Group en LeasePlan, stapte over van de Van Gansewinkel Groep, waar hij interim-cfo was, naar Bosal Groep. Vernaus vervult ook bij deze toeleverancier van de auto-industrie de functie van cfo.

Naast deze negen écht nieuwe namen in de Top 50 zijn er nog vier accountants die daar vorig jaar net buiten vielen, onder wie oud-NBA-voorzitter Huub Wieleman, nu cfo van de Reinier Haga Groep.

Buiten de top 50 vinden we nog één nieuwkomer: Maurice Buijzen, op plaats 56. Hij is cfo bij Sator, een toeleverancier van garagebedrijven in de Benelux en Frankrijk en sinds 2013 onderdeel van het aan de NASDAQ genoteerde LKQ Corporation.

Uit de lijst verdwenen

Naast Carin Gorter en Kees Gielen zijn nog elf accountants om diverse redenen niet meer in de lijst terug te vinden.

Een daarvan vanwege een opvallende carrièreswitch: Engelhardt Robbe vertrok na ruim vijf jaar als financieel topman van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en is sinds 1 juni van dit jaar chief quality officer (cqo) en lid van de raad van bestuur van Deloitte Nederland, terug naar het openbare beroep dus. Hij volgde daar Cees de Boer op, die de raad van bestuur na negen jaar verliet en de functie van cqo het laatste halfjaar ad interim vervulde, een nieuwe functie binnen het nieuwe bestuursmodel dat de accountantsorganisatie in 2015 introduceerde.

Enkele andere namen die dit jaar niet meer voorkomen in de lijst:

Arjan van de Kerk, cfo bij van Oord, was achttien jaar werkzaam bij het baggerbedrijf maar gaat eind dit jaar met pensioen. Hij wordt opgevolgd door registercontroller Jolanda Poots-Bijl, tot voor kort cfo van ICT-bedrijf Ordina.

Ronald van der Mark stopte als ceo van Action. Zijn opvolger bij de discountketen is Sander van der Laan, voormalig bestuursvoorzitter van Albert Heijn.

Eef Bos besloot zijn functie als chief financial officer van Ten Cate neer te leggen. De textielfabrikant verdween in maart van dit jaar van de beurs na een overnamebod door een consortium geleid door Gilde Buy Out Partners. “Nu de onderneming in een nieuwe fase is beland, is dit voor mij een natuurlijk moment om afscheid te nemen”, aldus Bos.

Tine van de Werken stapte over van voedingsbedrijf Royal Cosun naar bloemveredelaar Dümmen Orange, waar zij Roger Gerritzen opvolgde als cfo. Vanwege de gehanteerde omzetgrens komt zij echter niet meer in de lijst voor. Vermeldenswaardig is daarnaast dat zij vanaf volgend jaar namens de NBA voor drie jaar is benoemd als lid van het Professional Accountants in Business Committee (PAIB) binnen de IFAC, de internationale koepel van beroepsverenigingen van accountants. De afgelopen zes jaar werd de NBA daar vertegenwoordigd door Henny Kapteijn-Fokkens RA.

Vrouwen

Daarmee daalt het aantal vrouwen in de top 50 van vier naar twee: Sietske Laan, general manager van Nikon Europe, en Carolina Wielinga, vorig jaar in de lijst als cfo van Rabo Vastgoedgroep. Per 1 september 2015 is zij chief financial and risk officer/chief operating officer en lid van de statutaire directie van vastgoedbank FGH Bank, onderdeel van de Rabobank. Per 1 november wordt zij ‘head of financial restructuring & recovery’ (voorheen bijzonder beheer) bij de Rabobank Groep.

Buiten de top 50 vinden we net als vorig jaar nog twee vrouwen, Wilma de Koning-Martens (Radboud Universiteit Nijmegen) en Cis Marring (TNO), waarmee het totaal op vier komt.

Dat het niet zo vlot met de aanstelling van vrouwen in de top van het bedrijfsleven bleek ook onlangs uit de jaarlijkse Female Board Index van hoogleraar corporate governance Mijntje Lückerath. Bij de beursgenoteerde ondernemingen daalde het percentage vrouwen in de raden van bestuur zelfs iets, van 7,8 naar 7,1 procent. In de raden van commissarissen van beursfondsen zijn vrouwen beter vertegenwoordigd. Binnenkort verschijnt op deze site ook de bij de top accountants in business behorende lijst met accountants-commissarissen.

Baanwisselaar

Behalve Carolina Wielinga veranderde ook Marcello Iacono van werkgever. Iacono was cfo van supermarktketen Plus, maar stapte per 1 oktober 2015 over naar parkeerorganisatie Q-Park. Ook daar is hij cfo.

Aangekondigd

Een opvallende aangekondigde transfer is die van Paul van Vroonhoven RA. De voormalig voorzitter van Govers Accountants/Adviseurs treedt per 1 januari 2017 toe tot de hoofddirectie van VDL Groep, en is vanwege die datum nog niet opgenomen in de lijst. In de loop van het tweede kwartaal van 2017 zal hij bij het Eindhovense industrieel familiebedrijf  Jan Karssen, die met pensioen gaat, opvolgen als financieel directeur. Van Vroonhoven was jarenlang de externe accountant van VDL Groep. In verband met zijn benoeming is hij al in 2015 als externe accountant van VDL Groep teruggetreden en per 31 december 2015 ook uit de maatschap van Govers.

Top 50 accountants in business 2016

    functie bedrijf omzet (mln €)
1 (1) Marcel Smits RA cfo Cargill 96.588
2 (2) Huub Arendse RA cfo Achmea 23.225
3 (3) Robert Jan van de Kraats RA cfo Randstad 19.219
4 (4) Bas Brouwers RA cfo Rabobank 13.014
5 (7) Frank Mattijssen RA cfo Merck Sharp & Dohme International Services / Merck Sharp & Dohme 11.878
6 (8) Kees Hamster RA cfo Coöperatie VGZ 10.644
7 (9) Johan van Hall RA coo ABN AMRO 8.455
8 (10) Guus Stoelinga RA cfo LeasePlan Corporation 8.298
9 (12) Arie van ’t Hof RA cfo HAL Holding 7.869
10 (13) Erik ter Horst RA cfo Hewlett Packard Enterprise (HPE) EMEA 6.850
11 (14) Peter Wennink RA ceo ASML 6.287
12 (11) Marco Keim RA ceo Aegon Nederland 5.575
13 (-) Rutger Zomer RA cfo Aegon Nederland 5.575
14 (16) Jan van Rooijen RA cfo VolkerWessels 4.906
15 (17) Jan Bos RA cfo PostNL 3.461
16 (19) Joris Dierick RA cfo Microsoft Central and Eastern Europe 3.300
17 (20) Hans van Slooten RA cfo Randstad Groep Nederland 3.077
18 (24) John Eijgendaal AA cfo Aalberts Industries 2.475
19 (22) Jaap Vessies RA cfo Agrifirm Group 2.385
20 (23) Arnout Traas RA cfo ForFarmers 2.244
21 (28) Aart Duijzer RA cfo Refresco 2.016
22 (25) Robert Smith RA ceo Royal Cosun 1.948
23 (33) Erik Hermsen RA lid groepsdirectie Strukton Groep 1.907
24 (-) Johan Roijmans RA vice president finance Darling Ingredients International 1.652
25 (31) René Oudejans RA cfo Gasunie 1.631
26 (30) Evert-Jan van der Slobe RA director of finance and control M&G Chemicals 1.580
27 (-) Emiel Roozen RA financieel directeur TBI 1.557
28 (34) Vincent Geerts RA cfo IOI Loders Croklaan 1.487
29 (37) Jos Nijhuis RA ceo Schiphol Group 1.423
30 (44) David Voetelink RA lid raad van bestuur Erasmus Medisch Centrum 1.394
31 (42) Jack de Kreij RA cfo Vopak 1.386
32 (47) Bart Tolhuisen RA groepsdirecteur retail Brocacef Groep 1.254
33 (39) Peter de Laat RA cfo Brunel International 1.229
34 (45) Henk Snapper RA lid raad van bestuur UMC Groningen 1.166
35 (-) Arie Vergunst RA cfo Royal IHC 1.161
36 (50) Godert van der Poel RA cfo Siemens Nederland 1.124
37 (46) Antonio Rodriguez RA cfo Koninklijke A-ware Food Group 1.085
38 (51) Jean-Paul van Haarlem RA lid raad van bestuur ONVZ Holding 1.057
39 (49) Harm Jan Stoter RA algemeen directeur Intergamma 1.013
40 (-) Gerard van Olphen RA bestuurs-voorzitter APG 1.003
41 (52) Herman Molenaar RA cfo Vanderlande Industries 988
42 (38) Sietske Laan RA general manager Nikon Europe 982
43 (-) Lowick Barg RA cfo Dura Vermeer 971
44 (-) Fred Bosch RA algemeen directeur Coop Holding 920
45 (32) Marcello Iacono RA cfo Q-Park 809
46 (53) Huub Wieleman RA cfo Reinier Haga Groep 808
47 (-) Ton Vernaus RA cfo Bosal Groep 715
48 (55) Cornelis Wielaart RA financieel directeur Van Wijnen Groep 693
49 (35) Carolina Wielinga RA cfro/coo FGH Bank 679
50 (-) Pieter Vergroesen RA lid raad van bestuur 's Heeren Loo Zorggroep 657

Top accountants in business, buiten Top 50

    functie bedrijf omzet (mln €)
51 (57) John van de Rijdt AA cfo Ewals Cargo Care 608
52 (54) Stephan Valk RA bestuurs-voorzitter Parnassia Groep 585
53 (56) Michel Lamie RA bestuurs-voorzitter De Goudse 556
54 (58) Wilma de Koning-Martens RA vice-voorzitter college van bestuur Radboud Universiteit Nijmegen 544
55 (62) Ronald Merckx RA cfo Royal Wessanen 523
56 (-) Maurice Buijzen RA cfo Sator Holding 523
57 (59) Cis Marring RA cfo TNO 518
58 (66) Wout Adema RA lid raad van bestuur St. Antonius Ziekenhuis 502
59 (60) Leo Epskamp RA cfo Telegraaf Media Groep (TMG) 482
60 (65) Humphrey Perdaems RA cfo ManpowerGroup Nederland 453
61 (64) Frank Sonnemans RA cfo Kendrion 442

Over de lijst

Voor deze lijst zijn de besturen en raden van commissarissen van alle aan Euronext Amsterdam genoteerde bedrijven gescand op aanwezigheid van RA’s en AA’s. Daarnaast zijn perspublicaties met betrekking tot benoeming en vertrek van accountants in bestuursfuncties bijgehouden. Enkele accountants hebben zichzelf aangemeld.

Voor de lijst zijn alleen leden van raden van bestuur geselecteerd. In enkele gevallen waarin de functie strikt genomen niet voldeed aan de criteria maar evident wel van vergelijkbaar gewicht is, zijn namen toch opgenomen. Dat betreft bijvoorbeeld bestuurders van regionale divisies van zeer grote bedrijven, maar ook enkele bestuurders van zeer omvangrijke niet-ondernemingen.

De functies zijn gewogen op basis van omzet (meestal boekjaar 2015), ontleend aan jaarverslagen in de databank van Company.Info en in enkele gevallen aan informatie van het bedrijf zelf. De gehanteerde omzetgrens bedraagt 400 miljoen euro.

De Top accountants in business is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld maar pretendeert geen volledigheid. Over niet-beursgenoteerde bedrijven is volledige informatie niet altijd eenvoudig en systematisch beschikbaar. Ook is niet altijd te zien of iemand een accountantsachtergrond heeft. Aanvullingen zijn zeer welkom en kunnen worden gemaild naar redactie@accountant.nl.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.