Podcast

Podcast

Vitamine A is sinds 2020 de podcast voor accountants (en financials). In elke aflevering van Vitamine A spreekt host Sven Budding met gasten over het nieuws in accountantsland, over waardevolle inzichten en originele visies op trends en actuele thema's.

Vitamine A vindt u op de volgende kanalen: Apple Podcast, Spotify, Google Podcasts, Pocket Casts, Stitcher, Deezer, Overcast, Tune In.

Vitamine A #51

In de 51ste editie van Vitamine A, de podcast voor accountants, spreekt host Sven Budding met drie leden van de LGBTQ+-gemeenschap over diversiteit en inclusie bij accountantskantoren.

Afbeelding Vitamine A #51

Vitamine A #50

In alweer de vijftigste editie van Vitamine A, de podcast voor accountants, spreekt host Sven Budding met Coen Bongers over de arbeidsmarkt en schaarste in het accountantsberoep.

Afbeelding Vitamine A #50

Vitamine A #49

In editie 49 van Vitamine A, de podcast voor accountants, spreekt host Sven Budding met Wilbert Geijtenbeek, sinds dit jaar adjunct-hoofdredacteur van accountant.nl. Hij duikt als journalist graag in de cijfers.

Afbeelding Vitamine A #49

Vitamine A #48

Greenwashing staat centraal in editie 48 van Vitamine A, de podcast voor accountants. Host Sven Budding spreekt daarover met Micha Soentpiet, fraudespecialist bij PwC en oprichter van de NBA-projectgroep Greenwashing.

Afbeelding Vitamine A #48

Vitamine A #47

In editie 47 van Vitamine A, de podcast voor accountants, gaat het over de bevindingen van de kwartiermakers. Daarover spreken vertegenwoordigers van de Young Assurance Boards van de oob-kantoren en de NBA Young Profs.

Afbeelding Vitamine A #47

Vitamine A #46

Wat heeft een accountant aan filosofische principes? Daarover spreekt filosoof Charlie Groen in het tweede deel van haar gesprek voor Vitamine A, de podcast voor accountants.

Afbeelding Vitamine A #46

Vitamine A #45

De accountant kan niet zonder wijsheid. Maar wat heeft een accountant aan filosofie? Daarover spreekt filosoof Charlie Groen in Vitamine A, de podcast voor accountants.

Afbeelding Vitamine A #45

Vitamine A #44

Kwartiermakers Marlies de Vries en Chris Fonteijn spreken in Vitamine A, de podcast voor accountants, over hun slotrapportage en wat er beter moet in de accountancy. Enkele prominenten geven commentaar.

Afbeelding Vitamine A #43

Vitamine A #43

Data- en AI-specialist Mona de Boer spreekt in Vitamine A, de podcast voor accountants, over betrouwbare AI en de rol van de accountant.

Afbeelding Vitamine A #43

Vitamine A #42

In het tweede deel van het gesprek met hoogleraar Marcel Pheijffer voor Vitamine A, de podcast voor accountants, toont hij zich bezorgd over de risico’s rondom duurzaamheidsinformatie. "Greenwashing wordt de fraude van de toekomst."

Afbeelding Vitamine A #42

Vitamine A #41

Recent sprak hoogleraar Marcel Pheijffer zich positief uit over een nieuwe handreiking van de NBA gericht op corruptie. Maar hij had ook kritiek. In Vitamine A, de podcast voor accountants, spreekt hij over die publicatie, maar ook over andere zaken. Het is deel één van een tweeluik.

Afbeelding Vitamine A #41

Vitamine A #40

Fraude en het accountantsberoep lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Welke vaardigheden heeft de accountant nodig om scherp te zijn op fraude? Daarover spreekt Marianne van Kimmenade in Vitamine A, de podcast voor accountants.

Afbeelding Vitamine A #40

Vitamine A #39

Deel twee van het tweeluik met Marcel Smits, oud-cfo en -ceo, over het accountantsberoep, duurzaamheid en een moreel besluitvormingsmodel.

Vitamine A #38

Marcel Smits, boegbeeld van de accountants in business, geeft in Vitamine A zijn visie op het accountantsberoep, op succes en goed leiderschap. Deel 1 van een tweeluik.

Vitamine A #38 | Marcel Smits over accountants, gedrag en leiderschap

Vitamine A #37

Wat staat het accountantsberoep nou eigenlijk voor en welke grondhouding hoort daarbij? In Vitamine A vertelt Petra Tijmstra, director transformation van de NBA, meer over het programma 'Accountant van de toekomst' en het bijbehorende waardenonderzoek.

Vitamine A #37 | De 'waarden' van de accountant van de toekomst

Vitamine A #36

Een nieuwe NBA-Handreiking over het optreden van de accountant in de aandeelhoudersvergadering zorgt voor discussie. In Vitamine A, de podcast voor accountants, geven Anton Dieleman (voorzitter ACB) en Rients Abma (directeur Eumedion) een toelichting.

Vitamine A #34 | Wat betekent AI voor accountants die op zoek zijn naar waarheid?

Vitamine A #35

De maatstaven voor het meten van duurzaamheidsinformatie zijn zowel incompleet als "overweldigend complex", wat de eerlijkheid van bedrijven niet ten goede komt. Dat stelt hoogleraar Jan Bouwens in Vitamine A, de podcast voor accountants.

Vitamine A #34 | Wat betekent AI voor accountants die op zoek zijn naar waarheid?

Vitamine A #34

Schrijver, adviseur en voormalig accountant Nart Wielaard wil met zijn nieuwe serie artikelen over kunstmatige intelligentie (AI) mensen vooral nieuwsgierig maken. De waarheid raakt in een digitale wereld steeds verder weg, zegt hij in Vitamine A, de podcast voor accountants.

Vitamine A #34 | Wat betekent AI voor accountants die op zoek zijn naar waarheid?

Vitamine A #33

'Ook voor accountants kantelt de wereldorde', schreef NBA-directeur Berry Wammes na een bezoek aan het wereldcongres van accountants in India. Wat dat betekent, legt hij uit in Vitamine A, de podcast voor accountants.

Vitamine A #33 | Berry Wammes over een kantelende wereldorde

Vitamine A #32

Filosoferen, hoe doe je dat? En wat betekent "het midden houden" voor een accountant? In deel twee van een tweeluik gaat het in Vitamine A, de podcast voor accountants, opnieuw over de inzet van filosofie binnen het accountantsberoep.

Vitamine A #30 | 15 jaar accountant.nl, website zonder oordeelonthouding

Vitamine A #31

Wat is filosofie eigenlijk? En wat heeft de accountant daaraan? Vitamine A, de podcast voor accountants, belicht in twee delen de filosofie als 'denkgereedschap' voor accountants. In deel 1 gaat het onder meer over integriteit.

Vitamine A #30 | 15 jaar accountant.nl, website zonder oordeelonthouding

Vitamine A #30

Accountant.nl bestond op 2 oktober precies vijftien jaar. Reden om even stil te staan bij het hoe en waarom van deze website 'zonder oordeelonthouding'.

Vitamine A #30 | 15 jaar accountant.nl, website zonder oordeelonthouding

Vitamine A #29

De nieuwe concept-Wet toekomst accountancysector en de betekenis daarvan voor accountants staat centraal in de jongste aflevering van Vitamine A, de podcast voor accountants. In het gesprek met host Sven Budding gaan NBA-collega's Sarah Nienke van Voorthuisen (manager public affairs) en Arjen Sukkel (coördinator juridische zaken) nader in op de inhoud van de concept-wet en wat deze in de praktijk betekent voor de accountant.

Vitamine A #29 | Ins en outs van de nieuwe concept-Wet toekomst accountancysector

Vitamine A #28

Een nieuw 'ethisch competentiemodel’'moet accountants helpen om hun blinde vlekken te zien. Dat stellen Boudewijn de Bruin en Eddy Vaassen in Vitamine A, de podcast voor accountants.

Vitamine A #22 | De Young Prof en de circulaire economie - Drieluik Duurzaamheid, deel 3

Vitamine A #27

Juist accountants in de mkb-praktijk moeten meer aandacht hebben voor soft controls. Dat benadrukt hoogleraar Muel Kaptein in deel twee van een gesprek over soft controls in Vitamine A, de podcast voor accountants.

Vitamine A #22 | De Young Prof en de circulaire economie - Drieluik Duurzaamheid, deel 3

Vitamine A #26

Accountants moeten meer oog hebben voor het belang van soft controls. Dat stelt Muel Kaptein, partner bij KPMG in Vitamine A, de podcast voor accountants.

Vitamine A #22 | De Young Prof en de circulaire economie - Drieluik Duurzaamheid, deel 3

Vitamine A #25

Het is belangrijk dat accountants hun kennis en ervaringen delen, om sterker te staan en elkaar slimmer te maken. Dat zegt AA-accountant en opiniemaker Richard Knops in Vitamine A, de podcast voor accountants.

Vitamine A #22 | De Young Prof en de circulaire economie - Drieluik Duurzaamheid, deel 3

Vitamine A #24

Corruptie komt veel vaker voor dan fraude, daarom moet het accountantsberoep daar meer oog voor hebben. Dat stelt forensisch accountant Peter Schimmel, in het tweede deel van het gesprek met hem voor Vitamine A, de podcast voor accountants

Vitamine A #22 | De Young Prof en de circulaire economie - Drieluik Duurzaamheid, deel 3

Vitamine A #23

Er is geen eigen opleiding, geen eigen beroepsgilde. Wat Peter Schimmel betreft is de forensische accountancy dus nog "geen echt volwassen beroep". In Vitamine A, de podcast voor accountants, spreekt hij over zijn ervaringen.

Vitamine A #22 | De Young Prof en de circulaire economie - Drieluik Duurzaamheid, deel 3

Vitamine A #22

In deel drie van het drieluik over de circulaire economie is Jochem Bosgraaf (EY) te gast. Hoe kijkt de nieuwste generatie accountants naar de circulaire transitie?

Vitamine A #22 | De Young Prof en de circulaire economie - Drieluik Duurzaamheid, deel 3

Vitamine A #21

Een flinke crisis kan mogelijk zorgen voor versnelling bij de overgang naar een circulaire economie. Bedrijven die de transitie naar duurzaamheid al hebben gemaakt presteren beter. Dat benadrukt David Boekel, accountant en manager impact reporting bij RSM Accountants en lid van de NBA-werkgroep ESG-assurance.

Vitamine A #21 | Het mkb en de circulaire economie - Drieluik Duurzaamheid, deel 2

Vitamine A #20

We staan pas aan het begin van de transitie naar een duurzame economie. De verbinding met winstgevendheid is daarbij een grote uitdaging. Dat stelt Diane Zandee, cfo van Trunkrs, promovenda aan Nyenrode en lid Coalitie Circulaire Accounting.

Vitamine A #20 | Circulaire economie in de praktijk - Drieluik Duurzaamheid, deel 1

Vitamine A #19

Vrouwen kijken anders naar een rol als leider binnen organisaties dan mannen. Zelfreflectie is van belang. "Als ik ergens voor ga, wil ik het ook perfect kunnen."

Vitamine A #19 | Vitamine A: Vrouwelijk leiderschap in de accountancy

Vitamine A #18

Vrouwelijk leiderschap heeft iets dienends in zich en kijkt meer naar het grote geheel en de omgeving. Mannen zijn meer vanuit het hoofd werkzaam en vrouwen meer vanuit het hart, al is er een verschuiving merkbaar.

Vitamine A #18 | Vitamine A: Vrouwelijk leiderschap in de accountancy

Vitamine A #17

Communicatie-adviseur Lukas Burgering schreef een boek over wat te doen in crisissituaties. In de Vitamine A-podcast vertelt hij over de lessen en kansen die een crisis oplevert.

Vitamine A #17 | Het 'Groene Boekje' voor crisismanagement

Vitamine A #16

Op dinsdagavond 21 september start de nieuwe serie Busy Season Talks, de Clubhouse-gesprekken in de 'huiskamer' van het accountantsberoep. In de Vitamine A-podcast vertellen organisatoren Hakan Koçak en Arif Dursun over hun motieven.

Vitamine A #15

Poortwachters, zoals accountants, zijn essentieel om de samenleving te beschermen tegen zaken die we juridisch verwerpelijk vinden. De overheid kan dat niet alleen. Dat zegt Bob Hoogenboom, hoogleraar forensic business studies aan Nyenrode, in de jongste editie van Vitamine A, de podcast voor accountants.

Vitamine A #14

"Ik wil niet dat mijn kinderen en kleinkinderen mij ooit het verwijt maken dat ik me niet heb uitgesproken over wat ik zie en wat ik hoor." Dat zegt hoogleraar Leen Paape in Vitamine-A, de podcast voor accountants. Het accountantsberoep mag zich meer laten horen, vindt hij.

Vitamine A #13

In gesprek met drie jonge studenten van de post-master Accountancy aan de Universiteit van Amsterdam: Jochem Beemster, Gijs de Bra en Matthijs Bredenoord.

Vitamine A #12

In gesprek met NBA-directeur Berry Wammes, in aanloop naar het online evenement The Future of Audit, dat plaatsvindt op 18 november.

Vitamine A #11

In het kader van Springlevend, de jubileumviering van de NBA, spreekt Vitamine A-host Sven Budding met Steef Visser over de accountant in de mkb-praktijk, zeker in coronatijd een uitdagende rol.

Vitamine A #10

In het kader van Springlevend, de jubileumviering van de NBA, spreekt Vitamine A-host Sven Budding met Andrea Moser over verschillen, overeenkomsten en uitdagingen tussen generaties in de accountantssector.

Vitamine A #9

Auditpedia is het beoogde contentplatform en een online leeromgeving voor accountancy. In gesprek met initiatiefneemster Margreeth Kloppenburg.

Vitamine A #8

In het derde en laatste van de driedelige reeks Vitamine A-podcasts over accountants en diversiteit praat Esther-Mirjam Sent (Radboud University) over salarisverschillen en over vooroordelen. "Diverse teams geven de beste resultaten."

Vitamine A #7

Vitamine A-host Sven Budding spreekt in een driedelige reeks met drie gasten over vrouwelijk leiderschap, diversiteit en inclusiviteit binnen organisaties. In deel twee praat Agnes Koops (PwC) over vrouwelijk leiderschap. "Ik geloof vooral in inclusiviteit."

Vitamine A #6

Vitamine A-host Sven Budding spreekt in een driedelige reeks met drie gasten over vrouwelijk leiderschap, diversiteit en inclusiviteit binnen organisaties. De eerste gast in de reeks is Sandra Lutchman, expert op het gebied van Leadership Diversity & Inclusion. Zij heeft vanuit die rol ook een plan van aanpak gemaakt voor de NBA.

Vitamine A #5

In de vijfde aflevering van Vitamine A, de podcast voor accountants, spreekt psycholoog Andreas Wismeijer over de brug tussen harde cijfers en zachtere thema's als persoonlijkheidskenmerken en stress.

Vitamine A #4

In de vierde aflevering van Vitamine A, de podcast voor accountants, spreken auteurs Nart Wielaard en Tom Nierop over hun in 2019 verschenen boek 'Spookcijfers'.

Vitamine A #3

In de derde aflevering van Vitamine A, de podcast voor accountants, spreken projectleiders Daphne Kolk en Erik Kolthof van de NBA-kennisgroep Accounttech met Mark van Diermen en Corinne Haenen van het nieuwe en jonge accountantskantoor The Audit Generation.

Vitamine A #2

Accountant.nl maakte een rondje langs de velden, om de eerste reacties op de rapportage van de Commissie toekomst accountancysector (CTA) te peilen. Lukas Burgering (NBA) haalt reacties op bij Roland Ogink (directeur De Jong en Laan), Agnes Koops (Head of Audit PwC), Hans Renckens (Head of Audit BDO), Wendy Groot (Belastingdienst, NBA Young Profs), Marco van der Vegte (voorzitter NBA), Joeri Ooms (EY Young Profs) en Tjalling Tiemstra (Beursgenoteerde oob-commissie NBA).

Vitamine A #1

In aflevering 1 geeft hoofdredacteur Marc Schweppe een toelichting bij de vernieuwde website Accountant.nl. Ook gaat hij in op hoe vrije journalistiek zich verhoudt tot het dienend zijn aan het accountantsberoep en de beroepsorganisatie.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.