The happy financial

Millennials: hoe houd je ze wél binnen?

De millennials staan vooral bekend om hun gebrek aan loyaliteit en een minimale spanningsboog van twaalf hele seconden. Maar ook denken ze alles beter te weten en menen ze allemaal de nieuwste partner van hun kantoor te kunnen worden. Dat alles met vier dagen werken, want er moet ook tijd over zijn voor zelfontplooiing.

Marjan Heemskerk-Seeverens

De millennial, ook wel generatie Y, geboren tussen 1980 en 1995 en nu dus tussen de 23 en 38 jaar oud, is goed voor twintig procent van de huidige Nederlandse bevolking. Dat zijn 3,4 miljoen Nederlanders die zich tot deze groep rekenen. Ongeveer 82 procent van deze groep millennials is momenteel aan het werk.

Niet alleen de enorme krapte op de arbeidsmarkt in de financiële sector zou een reden moeten zijn om deze grote groep werknemers tevreden te houden. Want ondanks het vele jobhoppen en andere vooroordelen over deze generatie, zijn er ook veel goede dingen te leren.

'Als je ze op de juiste manier aanstuurt en aanmoedigt, kunnen ze ontzettend hard werken.'

Deze generatie is namelijk opgegroeid met digitalisering en wil daarom in hun werkveld ook echt een slag slaan op het gebied van automatisering. Bovendien zorgt de nieuwe manier van denken van de millennial voor out of the box ideeën. En als je ze op de juiste manier aanstuurt en aanmoedigt, kunnen ze ontzettend hard werken. 

Hoe motiveer je ze?

Maar hoe zorg je er dan voor dat een millennial gemotiveerd blijft en bij jouw bedrijf blijft? Want niets is zo zonde als heel veel tijd en energie in een medewerker steken die je vervolgens na korte tijd alweer ziet vertrekken. 

Zorg voor voldoende uitdaging
De millennial wil graag hard werken, maar denkt ook alles al te weten. Dat mogen ze dan laten zien. Geef ze voldoende inhoudelijke uitdaging in hun werk. Ze af en toe in het diepe gooien kan zeker geen kwaad. Verschillende vormen van traineeships, die je bij steeds meer bedrijven ziet, sluiten perfect aan bij de millennial. In een korte tijd moet je je als trainee wegwijs maken in de onderneming en in diezelfde tijd laten zien wat je waard bent. 

'Zorg voor een vooraf opgesteld carrièrepad, met duidelijke doelstellingen en beoordelingen.'

Geef een duidelijk carrièrepad aan
Wanneer je een millennial vraagt wat ze écht belangrijk vinden: geld of een carrière, zullen ze vrijwel allemaal eerst gaan voor de carrière. Geld is fijn, maar een goede groeimogelijkheden en carrièrekansen zorgen voor echte motivatie. Omdat de millennial zich niet blind staart op salaris, zullen salarisverhogingen en andere extra's er niet voor zorgen dat hij blijft. Zorg daarentegen voor een vooraf opgesteld carrièrepad, met duidelijke doelstellingen en beoordelingen. 

Laat ze fouten maken
Keuzestress en torenhoge verwachtingen van zichzelf zorgen bij de millennial voor een verlammende faalangst. Geef ze het gevoel dat ze fouten kunnen maken en geef ze dan ook zeker de ruimte om dat te mogen doen. 

Bijkomstig aan deze faalangst is de behoefte aan feedback. Een keer per jaar een beoordelingsronde is voor de millennial bij lange na niet voldoende. Wacht niet tot het beoordelingsformulier binnenkomt, maar geef ook tussendoor, het liefst dagelijks, feedback. 

Ga de dialoog aan
Zomaar een taak verrichten omdat een leidinggevende dat zegt? Dat zit er voor een millennial niet in. Een millennial gaat graag de dialoog aan. Wat door een oudere generatie al snel gezien kan worden als eigenwijs, is voor de millennial juist een manier om te doorgronden en zijn of haar steentje bij te dragen.
Overleg met de millennial en betrek die in het keuzeproces; op deze manier laat je je erkenning en waardering zien en bovendien dat je ze serieus neemt. En dat is precies waardoor de millennial harder gaat werken: erkenning en waardering.

'Geef millennials dan ook de flexibiliteit waar ze om vragen.'

Geef ze flexibiliteit
Dat millennials lui zijn is ook een veelgehoord vooroordeel. Het tegendeel is echter waar. De uren maken ze echt wel, maar daar heeft deze generatie geen vaste kantoortijden voor nodig. Geef millennials dan ook de flexibiliteit waar ze om vragen. Stuur als werkgever op resultaten en je zult zien dat ze veel harder voor je werken.

Dan ben je ze alsnog kwijt

Ondanks alle maatregelen die je neemt om de millennial te behouden kun je niet altijd voorkomen dat er van werkgever gewisseld wordt. Maar niet getreurd, er zit ook een hele positieve kant aan het jobhoppen. Want waar aan de ene kant een goede werknemer vertrekt, heb je aan de andere kant ook de mogelijkheid om millennials aan te nemen met heel veel kennis en ervaring, die ze ergens anders hebben opgedaan. 

En voor je het weet staat generatie Z alweer op de deuren van de arbeidsmarkt te kloppen. Daar hoort weer een hele andere aanpak bij.

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiƫn en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.