Erica Steenwijk en Lucas Geusebroek

Ook voor de accountant in business komt het er nu op aan om te laten zien wat hij of zij waard is, aldus Erica Steenwijk en Lucas Geusebroek in deze eerste 'corona-gastcolumn'.

Discussie Column

Terug naar de kern: kwaliteit en verantwoordelijkheid

Erica Steenwijk & Lucas Geusebroek

"My message is: how to live in a world that you don’t understand, yet be able to make decisions." In 2007 zei Nassim Taleb (bekend van het boek The Black Swan) dit tijdens het jaarcongres voor accountants in business en registercontrollers.

In de werkelijkheid van de huidige crisis zijn dit woorden die we herkennen. Ons hoofd loopt over en tegelijk moeten we verstandige besluiten blijven nemen. Deze amper te bevatten noodsituatie brengt ons terug naar de kern. Wat is essentieel? Het is geen eenvoudige klus om onszelf existentiële vragen te stellen en tegelijkertijd de organisaties waarin we werken door onbekend terrein te loodsen. Dat geldt voor accountants, maar ongetwijfeld ook voor financials. Wat betekent dit voor accountants in business? En wat kunnen zij betekenen voor hun organisatie?

We staan samen onder grote druk om ons werk effectief te blijven doen, ieder in zijn of haar rol en functie. In de keten van financiële informatie bevindt de accountant in business zich vooraan in het proces. Die keten begint met de interne beheersing en managementinformatie die nodig zijn voor de juiste sturing en verantwoording; in goede en slechte tijden. De meeste ondernemingen en organisaties zullen zelden - en waarschijnlijk nooit - op deze manier zijn getest, zowel operationeel als financieel. En hoewel voor iedereen duidelijk is wie op dit moment de grootste helden zijn in onze maatschappij, komt het er ook voor de accountant binnen het bedrijf op aan om nú te laten zien wat hij of zij waard is. De kern van iedere professie blijft immers in wezen hetzelfde: het gaat om verantwoordelijkheid nemen.

Sommige bedrijven doen dit op onverwachte en naar de buitenwereld zichtbare wijze, zoals bijvoorbeeld DSM met gratis desinfectiemiddel. Hoogleraar Muel Kaptein formuleerde het raak in het FD: "Deze crisissituatie doet een beroep op iedereen in elke onderneming en organisatie, van hoog tot laag. Pas wanneer ieder de eigen verantwoordelijkheid neemt, zijn we samen sterk en is onze bedrijfsethiek weerbaar."

Voor degenen die (mede) aan het financiële roer staan van organisaties, ligt meestal voor de hand waar die verantwoordelijkheid uit bestaat. Zoals accountant in business-bestuurslid Ingrid Hems vertelt in een actuele podcast op NBA HELPT: "Het is bijna surrealistisch, maar ik ben nu echt even niet gericht op de jaarrekening. We zijn als cfo's met hele andere zaken bezig, zoals hoe we de salarissen krijgen uitbetaald, straks aan genoeg krediet komen en meer laptops kunnen regelen. En waar we desinfectiemateriaal kunnen inkopen." Zo staan heel verschillende organisaties voor heel verschillende opgaven. Maar er zijn ook elementen die hen binden. Het snel inschatten van risico’s en de impact ervan. Het in kaart brengen van kritische processen en hoe hun continuïteit kan worden gewaarborgd. Omschakelen naar andere methodes - vrijwel iedereen ervaart dit - om te blijven functioneren en samenwerken.

Wat ook bindt is het accountantsvak zelf: via NBA HELPT proberen we met de beroepsorganisatie elkaar te ondersteunen, bijvoorbeeld door ervaringen uit te wisselen via de podcasts, door best practices samen te brengen (zie Leden helpen leden) en natuurlijk via frequently asked questions (& answers) op vaktechnisch vlak.

Het is laveren door een storm waarvan niemand weet wanneer de piek zal plaatsvinden en wanneer die gaat liggen. Waarin uitzonderlijke scenario's moeten worden ontwikkeld en strategieën veelvuldig zullen worden aangepast. Waarin reddingsboeien moeten worden vastgegrepen of wellicht uitgeworpen naar medewerkers, leveranciers of klanten. Maar waarin de kern onveranderd is: de kwaliteit van beslissingsinformatie is van levensbelang voor organisaties. Daarbij zijn alerte en vakbekwame financials van betekenis. Juist nu het erop aankomt, juist nu creativiteit en flexibiliteit noodzakelijk zijn.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan: focussen op het essentiële. Terwijl de meest urgente kwestie simpelweg is: hoe houden we (financieel) het hoofd boven water? Welke soms pijnlijke keuzes maken we vandaag, met voldoende oog voor diverse stakeholders, om ervoor te zorgen dat we nu én straks weer gezond verder kunnen? Bieden we over een tijd nog dezelfde dienstverlening aan?

Onzekerheden te over. Maar een crisis kan wel helder maken waar het om draait en misschien altijd al om draaide: kwaliteit en verantwoordelijkheid. Het huidige jaarplan 2019-2020 van de NBA Accountants in business heeft als titel: 'Laten zien waar je voor staat'. Dat is een motto om met overtuiging uit te blijven dragen. Zodat ook financials een beroepsgroep vormen die er staat als het nodig is.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Erica Steenwijk en Lucas Geusebroek zijn beleidsmedewerkers Beroep & Maatschappij bij de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.