Marjan Heemskerk

De coronacrisis leert ons ook dat we een stuk flexibeler zijn dan we vooraf hadden bedacht, aldus de immer positieve Marjan Heemskerk.

Discussie Column

Een stukje positiviteit in bijzondere tijden

Heel eerlijk gezegd wilde ik helemaal geen column schrijven over corona. Ik had gehoopt dat we tegen deze tijd het virus hadden overwonnen, zonder overledenen en ernstig zieken. Maar niets is minder waar. Het coronavirus waaiert in rap tempo uit over de wereld en de piek lijkt nog niet in zicht. Iedere krant, website en nieuwsbericht dat je opent, heeft het over niets anders.

Niemand lijkt nu geïnteresseerd in ander nieuws; dat bleek maar weer uit de reactie van onze minister-president op het nieuwsbericht over het CTA-rapport en de reactie hierop van minister Hoekstra, te vinden op de website van de overheid 'Kabinet neemt maatregelen om kwaliteit accountantscontroles te verbeteren'. Dit bericht verhuisde snel naar een andere pagina, want wie zit er te wachten op nieuws over de kwaliteit van accountantscontroles ten tijde van corona?

Positiviteit ten tijde van corona

Met mijn columns hanteer ik altijd een positieve insteek, daarom ga ik dat hier ook proberen. Met de nadruk op proberen. Want hoe kun je positief blijven als er sprake is van een pandemie die de wereld op pauze heeft gezet, met inmiddels ruim 88.000 slachtoffers?

Ondernemers die al bijna een maand geleden kregen te maken met een verplichte sluiting van hun onderneming en daarmee het wegvallen van hun volledige omzet, hebben ook gedacht: "Hoe ga ik dit doen? Is dit het einde van mijn bedrijf?" Reserves verdampen en de verwachting is dat het aantal faillissementen in 2021 met 14 procent zal toenemen. Geen enkele reden dus voor positiviteit. Toch zetten deze ondernemers hun schouders eronder. Sterrenrestaurants bereiden hun maaltijden en rijden ze rond, zangers worden huiskamerartiesten en sportinstructeurs worden 'YouTuber'.

Je ware aard naar boven

Dat is immers wat ondernemers doen, ondernemen. Het is voor hen logisch om te doen waar ze goed in zijn: ideeën bedenken en nieuwe dingen opstarten. Zeker in crisissituaties ga je och terug naar waar je goed in bent, terug naar je 'ware aard'’.

Hoe zit dat voor accountants? Ik merk aan mezelf dat ik heel sterk teruggrijp op cijfers en de analyse daarvan. Dat zit er toch in. Ik houd nauwkeurig de cijfers van het aantal coronagevallen wereldwijd en in Nederland in de gaten. Ik kijk naar het aantal nieuwe ziektegevallen, het aantal IC-patiënten en hoop in dit alles een daling van de cijfers te kunnen ontdekken (storen jullie je ook zo aan allerlei staatjes die op internet rondgaan die gewoon niet kloppen? Mijn accountantshanden jeuken op dat moment om iets aan zulke rekenkundige onjuistheden te doen). Niet dat mijn analyses ook maar iets kunnen toevoegen, maar het is wel juist datgene waar ik me prettig bij voel: de cijfers.

Tijd voor creativiteit en flexibiliteit

Maar juist nú is het tijd voor accountants om uit onze comfortzone van cijfers en analyses te stappen en creatief en flexibel te zijn. Om een hele andere manier van werken te hanteren, praktisch te zijn en écht te adviseren. Het doet me goed om te zien dat accountants weten dat het nu niet de tijd is om uitgebreid stil te staan bij de exacte toepassing van verslaggevingsregels, maar om ruimte te maken voor het echte advies.

Vooral kleine ondernemers zijn op zoek naar praktische tips. Dus geen algemene adviezen in de vorm van "met een cash flow begroting kun je zien hoe je deze crisis kunt overleven" en "ga na voor welke steunmaatregelen je in aanmerking komt". Maar help deze ondernemers ook daadwerkelijk op weg. Door een opzet te maken, voorbeeldteksten te verschaffen en nog wat vaker met ze te bellen. Als ik zelf iets heb geleerd in mijn tijd als ondernemer, is het dat zelf daadwerkelijk iets doen een stuk ingewikkelder is dan alleen maar adviseren. Binnen de regels natuurlijk. 

Nog een positieve noot

Graag zou ik nog meer positief nieuws willen aanstippen in deze coronatijd: deze crisis leert ons namelijk hoe het ook kan. Dat we inderdaad een stuk flexibeler zijn dan we vooraf hadden bedacht. Thuiswerken is zeker mogelijk en biedt flexibiliteit voor werknemers, ook in 'normale' tijden. Files zijn eigenlijk belachelijk: waarom zou je met zijn allen aansluiten om op precies dezelfde tijd op kantoor te gaan zitten? En een groot deel van onze vergaderingen kan ook afgedaan worden met een e-mail. Ik verwacht na deze crisis dan ook een efficiencyslag in ons dagelijks werk. Dan hebben we mooi extra tijd om te werken aan de maatregelen vanuit het CTA-rapport, die dan ongetwijfeld alsnog op ons wachten. 

Meest bijzondere busy season ooit

Wie weet hoe lang dit gaat duren? Inmiddels zitten we in de vierde quarantaineweek, maar voelt het al als maanden. Dit is het nieuwe normaal. In plaats van pizza-avonden op kantoor hebben we morning check-ins in onze sport outfit. Wat ik in ieder geval zeker weet is dat dit het meest bijzondere busy season ooit is. Succes voor iedereen!

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiƫn en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.