Marjan Heemskerk

Hoe meer bedrijven over duurzaamheid en klimaat opnemen in hun jaarverslag, hoe belangrijker het wordt dat niet alleen het maatschappelijk verkeer weet waar deze informatie te lezen is.

Discussie Column

Accountants aan het werk na het Glasgow-akkoord

Na lang beraad is er vorige maand een klimaatakkoord bereikt in Glasgow. Voor velen gaat dit akkoord niet ver genoeg in het beperken van de opwarming van de aarde. Maar na een ruim etmaal uitloop waren de aanwezige leiders toch vooral blij dát er een akkoord was bereikt.
Hoe nu verder? Want we moeten nú aan de bak naar aanleiding van dit Glasgow-akkoord. Het kan deze keer niet alleen blijven bij mooie woorden, maar iedereen, overheden, bedrijven, particulieren, moeten aan de slag om de aarde te beschermen.

Voor bedrijven zal dit betekenen dat ze dit ook moeten laten zien. Hoe kan de buitenwereld weten waar bedrijven mee bezig zijn op het gebied van verduurzaming en klimaat? Naast de geijkte persberichten en online uitingen, is het jaarverslag een perfect voorbeeld van mogelijkheden van een onderneming om te laten zien waar ze mee bezig zijn. De toelichtingen in de jaarrekening en het jaarverslag van de directie wordt hiermee steeds belangrijker.

Hebben wij daar wel verstand van?

De accountant zal deze toelichtingen en voorspellingen rondom duurzaamheid en klimaat van bedrijven ook moeten gaan controleren. Maar dan lopen we wel tegen een probleem aan: Hebben wij als accountants voldoende verstand van dergelijke statements? Weten wij iets van duurzaamheid en klimaat? Wat is bijvoorbeeld de voorspelde CO2-reductie van een geplande investering waarover de directie het heeft in het jaarverslag? Momenteel wordt er in de opleiding van accountants nog geen (of anders zeer beperkt) aandacht besteed aan dergelijke controles. Terwijl de verwachting van het maatschappelijk verkeer natuurlijk wel is dat we hier iets van vinden als het in een jaarrekening staat.

Het maatschappelijk verkeer weet de informatie niet te vinden en is wantrouwend

Dat brengt me meteen op een ander probleem: Weet het maatschappelijk verkeer wel dat ze dergelijke informatie in de jaarrekening kunnen lezen? En dat wij daar als accountants vervolgens iets van vinden? Een tijd terug werd ik geïnterviewd voor een grote financiële instelling. Daar ging het ook over de informatie die in het jaarverslag stond. De vraag van de interviewer was of hij de informatie van de directie in het jaarverslag wel kon vertrouwen. "Want als er staat dat de CO2-reductie van de onderneming de afgelopen vijf jaar met tien procent is afgenomen, hoe weet ik dan dat de directie dit niet gewoon verzint?"

Hier stuiten we op een breder probleem, waarin het maatschappelijk verkeer niet helder heeft wat onze taken zijn. Maar ook niet wat er te lezen is in een jaarverslag en toelichtingen van de jaarrekening van een onderneming. Hoe meer bedrijven over duurzaamheid en klimaat opnemen in hun jaarverslag, hoe belangrijker het wordt dat niet alleen het maatschappelijk verkeer weet waar deze informatie te lezen is.

Maar ook hoe belangrijker het wordt dat we duidelijk gaan maken wat wij nu eigenlijk allemaal doen. Want ook naar aanleiding van dit Glasgow-akkoord is er weer extra werk voor ons als accountants.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiën en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.