Marjan Heemskerk

Een nieuw jaar staat voor de deur en daarmee een frisse start. Voor veel mensen een mooi moment om te reflecteren op het afgelopen jaar, maar vooral ook om vooruit te kijken, aldus Marjan Heemskerk.

Discussie Column

In 2022 gaat alles anders

Wat ga je anders doen dan afgelopen jaar? Waar wil je veranderen? Vaak resulteert dat in mooie goede voornemens voor het nieuwe jaar. Deze goede voornemens gelden ook voor onze beroepsgroep. We willen veranderen. Ons werk kwalitatief beter maken. Klanten tevreden houden en zorgen voor voldoende personeel om al dat werk uit te voeren. Daar is verandering voor nodig. Maar veranderen we als beroepsgroep wel snel genoeg? Of blijft het ook dit jaar, tegen beter weten in, vooral het opstellen van goede voornemens die na een korte fanatieke periode alweer vergeten worden, waarna iedereen weer verder gaat in de waan van alle dag?

Veranderingen zijn nodig

Dat we als beroepsgroep niet ongehinderd door konden gaan op de huidige voet, is iedereen inmiddels wel duidelijk. We gaan de goede kant op en er zijn significante stappen gemaakt in het verbeteren van onze kwaliteit. Maar (en sorry voor deze feestdomper) we zijn er nog niet, zo schreef ook de AFM in hun rapport 'Grip op kwaliteit', waaruit blijkt dat nog steeds een behoorlijk aantal dossiers 'onder de maat' is. 

Verandering is ook nodig om het beroep interessant te houden voor jonge accountants. Het zeer beperkt aanbieden van IT-controles en data-analyses in zowel de werkzaamheden als in de opleiding is een veelgehoorde klacht onder mijn studenten. Zij kunnen én willen verschillende vormen van bijvoorbeeld data-analyse toepassen in hun werkzaamheden, maar voelen zich tegengehouden door kantoren en opleiding.

Waar doen we goed aan?

Goede voornemens kun je over het algemeen het beste behalen als je kleine stapjes zet. Al die kleine stapjes zijn opgeteld weer een grote stap. Door dat zo te doen in plaats van in één grote stap, voorkom je dat je volledig gedemotiveerd raakt in je goede voornemens en deze als een grote hindernis te zien, met de bekende Blue Monday als gevolg. Is deze manier van kleine stappen zetten ook de beste om veranderingen in onze beroepsgroep teweeg te brengen? Of zijn we meer gebaat bij een grote disruptieve verandering, die de accountancy wakker schudt en op zijn kop zet?

Ik wil hierbij de parallel trekken met de auto-industrie. Van oudsher een traditionele branche waarin nog jarenlang, tegen beter weten in, werd vastgehouden aan fossiele brandstof. Met als gevolg dat merken niet voldoende waren voorbereid op de energietransitie. Daarmee ook hun personeel. Een monteur dezer dagen is meer een software engineer; het daadwerkelijk sleutelen aan de auto neemt ieder jaar af.

In de auto-industrie heeft Tesla in één keer de hele manier van werken op zijn kop gezet door volledig in te zetten op elektrische auto’s. Daar waar meer traditionele merken kleine stappen aan het zetten waren, heeft Tesla duidelijk de leiding genomen. En kijk eens waar deze disruptieve verandering het merk inmiddels gebracht heeft.

Succes in 2022!

Wat er gaat gebeuren in het nieuwe jaar en hoe iedereen dit gaat aanpakken, zal moeten blijken in 2022. Of de veranderingen in kleine stappen gaan, of juist door middel van één grote stap vooruit, zullen we zien en ervaren. Voor iedereen in ieder geval een goed 2022 en veel werkplezier! 

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiƫn en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.