Magazine

Geknipt en geschoren: Guus Ham

Novak-directeur en onvermoeibaar voorvechter van de belangen van de mkb-accountant.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2015

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Tekst: Tom Nierop

Vanwaar deze kapper?

“Ik kom hier al sinds 1990, toen ik als student nog in de Jordaan woonde. Belangrijk? Nee. Ik heb makkelijk haar, de persoonlijke relatie is veel belangrijker. Het is puur entertainment. We kennen elkaar al lang, hebben dochters in dezelfde leeftijd, even bijpraten.”

Ooit een andere coupe overwogen?

“Het is wel eens korter geweest, dat is alles. Facial hair? Nee, nooit gehad. Een trendy hipsterbaard overweeg ik niet nee. Ik laat me niet snel beïnvloeden. Deze kapper is de kleurspecialist van Amsterdam. Hij heeft regelmatig aangeboden om mijn haar donker of juist heel blond te verven, maar ook dat heb ik niet gedaan.”

Wanneer werd u bevangen door het mkb-virus?

“In de jaren tachtig kwam ik bij een bedrijfsontwikkelaar te werken. We begeleidden wat nu startups wordt genoemd. Ik vond de klantcontacten erg leuk en deed ook de administratie voor klanten. Toen de eigenaars ermee stopten heb ik dat praktijkje overgenomen, als administratie- en belastingadvieskantoor. Wanneer het mkb-virus echt toesloeg weet ik nog precies. Op een dinsdagmiddag, ergens rond 1988. Ik fietste naar huis door de Marnixstraat en plotseling realiseerde ik me ‘wat ik nu doe, dat vind ik leuk’.”

En dat was?

“Werken voor kleine ondernemers. Dat je een ondernemersomgeving kunt vatten in cijfers en ze op basis daarvan kunt helpen met de bedrijfsvoering. De balans en verlies- en-winstrekening zijn onuitputtelijke bronnen om met de ondernemer het gesprek aan te gaan. Ik nam elk kwartaal een nieuw item bij de kop. Ja, inderdaad, ik was mijn tijd ver vooruit!”

Waarom bent u zelf geen accountant geworden?

“Ik vind het leuk om ondernemers te ondersteunen. Cijfers zijn daarbij een hulpmiddel, maar het gaat me niet om de cijfers op zich. Ik heb een tweejarige opleiding bedrijfskunde aan Nyenrode gedaan en later fiscaal recht gestudeerd. Dat laatste net niet afrond, achteraf altijd spijt van gehad.”

De Novak zegt dat het gevoel van urgentie om te veranderen bij veel mkb-accountants ontbreekt en klaagt anderzijds bij de NBA te weinig gehoor te vinden. Voelt u zich een roepende in de woestijn?

“Nou, het gevoel van urgentie is er onderhuids wel, dat merk je als je met kantoren doorpraat. Maar het moet worden losgepeuterd, het is geen spontane beweging. Het beeld dat de Novak de NBA constant bevecht klopt overigens niet. De verstandhouding is veel beter dan op het eerste gezicht lijkt, en die willen we ook goed houden. Wij vinden onszelf niet negatief maar opbouwend, willen de discussie voeren.”

Velen zien de Novak-kritiek op de NBA als eigenbelang.

“We zijn een stichting én vereniging zonder winstoogmerk, we hebben geen belangen. Ja natuurlijk zou ik graag duizenden leden willen hebben, maar er is geen persoonlijk belang van wie dan ook. Uiteindelijk streven we puur en alleen naar een duurzame mkb-accountant. ”

Wat is de grootste bedreiging voor de mkb-accountant?

“Dat het onderscheidende karakter ten opzichte van administratiekantoren verloren gaat. Belangrijk is dat de regelgeving niet meer aansluit bij de praktijk. Daarom hameren wij zo op het belang van assurance op maat. Daar is behoefte aan in de mkb-markt. We moeten terug naar wat ons onderscheidt: zekerheid toevoegen, en daar niet voor weglopen. Niet alleen ‘zeggen wat je ziet’ maar ook ‘doen waar je voor staat’.”

Als u niet met het mkb bezig bent, wat doet u dan?

“Nieuwe restaurants bezoeken, wijn proberen, ik heb een dochter van achttien. En hardlopen, zo'n vier keer per week. Jazeker, onder andere in het team van de NBA.”

Rob De Wilde Kapper

Rob de Wilde is kapper en kunstschilder in de Jordaan. Zei over die combinatie ooit: “Qua creativiteit is er geen groot verschil. Ik ben altijd met vormen, vlakken en kleuren bezig.”

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.