Magazine

Hernieuwing

Trots ben ik om bij te mogen dragen aan dit nummer van Accountant: het eerste als kwartaalmagazine, in geheel herziene vorm. Mijn compliment aan de redactie.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2015

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Als NBA-voorzitter heb ik nog een paar maanden voor de boeg. Time flies, 2,5 jaar voorzitterschap is voorbij voor je het weet. Hoewel, zeker 2014 is een jaar dat het accountantsberoep wel even zal bijblijven. Een jaar van felle maatschappelijke kritiek, een heldere opdracht uit Den Haag en een stevig verbeterplan voor de controlepraktijk, dat brede bijval heeft gekregen.

Sinds de presentatie daarvan is alweer een halfjaar verstreken. In die tijd is er bij kantoren en de beroepsorganisatie hard gewerkt aan de maatregelen. De resultaten van die inspanningen zijn nog niet voor iedereen zichtbaar, maar zoals ze in de atletiek zeggen: de kwaliteit van de sprong zit 'm in de aanloop. Dus is er na een grondig proces een uitstekende voorzitter gevonden voor de monitoringcommissie accountancy, die zicht gaat houden op de voortgang. We zullen in april de voltallige commissie kunnen presenteren. En we zijn behoorlijk gevorderd met het inrichten van een digitaal monitoringdashboard; een complexe klus, die we in nauw overleg met de AFM uitvoeren.

Binnen de NBA wordt eveneens hard gewerkt aan in het oog springende projecten zoals kwaliteitsindicatoren die vergelijking mogelijk maken, de beroepseed en het AccountancyLab. Voor de cultuurmeting wordt een passend instrument ontwikkeld, met name voor middelgrote en kleinere kantoren. En dan zijn er ook nog maatregelen die je niet zomaar kunt invoeren, maar die een breder debat vereisen met leden en stakeholders. Zoals de herziening van de gedrags- en beroepsregels (VGBA) of het leren van fouten in combinatie met vrijwaring van handhaving. Maar ook de verplichte beoordelingsverklaring bij het directieverslag. U kunt de komende maanden dan ook weer de nodige seminars en rondetafelbijeenkomsten tegemoet zien.

Ten slotte is een nieuwe werkgroep gevormd, die zich speciaal richt op de implementatie van de verbeterplannen bij niet-oob-kantoren. In die werkgroep zijn ook organisaties als SRA en Novak vertegenwoordigd. Brede support is van groot belang bij een kwaliteitsoperatie als deze.

Hoewel we dus nog midden in de uitvoering zitten en er ongetwijfeld nog wel het een en ander bovenkomt dat minder goed loopt, ben ik optimistisch over de toekomst. Ons beroep is door een diep dal gegaan, maar heeft daarmee ook zichzelf hernieuwd. Daarom is het geen tijd voor zwaarmoedigheid. Niemand ontkent nog het belang van gedegen vakkennis, van een onafhankelijke opstelling, van een rechte rug en van kwaliteit als uitgangspunt van al ons handelen. Toch?

2015 mag hopelijk, als ik er later op terugkijk, het jaar worden van het herscheppen en vernieuwen van ons beroep: van hernieuwing. Een beroep dat strikte regelgeving en een waakzame toezichthouder als vanzelfsprekende hygiënefactoren accepteert. En dat haar maatschappelijk meerwaarde weet te bewijzen door tijdig de vinger te leggen op zaken die niet door de beugel kunnen. Dat betekent dat we ook nog niet uitgesproken zijn over zaken als geheimhouding.

Ons vak verandert, de term business as usual is verleden tijd. Morgen doen we het anders dan vandaag.

Huub Wieleman is voorzitter van de NBA.

Huub Wieleman (1955) was van januari 2013 tot juni 2015 voorzitter van de NBA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.